Komentara: 22
Pregleda: 25051

Rekordna količina kiše u poslednjih 5 godina poplavila grad

21.09.2016. u 19:03h
Izvor: TV Subotica
Kiša koja je pre dva dana padala 12 sati, stvorila je velike probleme na ulicama našeg grada. Rekordne padavine u poslednjih 5 godina, odnosno 74 litra po metru kvadratnom, bile su previše za gradsku kanalizaciju, koja nije projektovana da primi ovoliku  količinu vode. Iako su sve pumpe radile, a prečistač radio punim kapacitetom od 7000 kubika vode u jednom satu, kanalizacija nije izdržala, a Subotica je postala nalik na Veneciju.
Rekordna količina kiše u poslednjih 5 godina poplavila grad

Pojedini, niži delovi grada, najviše su pogođeni jučerašnjom poplavom. U njih su se slile atmosferske vode, stvarajući pritisak na kanalizaciju koja nije mogla odjednom da prihvati veliku količinu vode. Upravo na tim mestima, stvarala su se jezera koja su otežala protok saobraćaja, a pojedinim domaćinstvima je voda ulazila u dvorišni i podrumski deo.

„Onog momenta kada se napuni glavni odvodni kanal u dužini od 2 km, koja kao jedna ogromna reka teče do prečistača, dakle kada se on napuni do vrha kao i naš cevni deo kanalizacije, tada se kanalizacija nalazi pod pritiskom. To se dešava u slučajevima kada padne ovakva količina vode ili kada za pola sata naglo padne više od 20l. Kanalizacija je tada pod pritiskom, ne može da prima kišnicu, a na najnižim delovima ona i izvire, pa se dešava da na nekim slivnicima i šahtama imate i mali izliv fekalija. Ljudi su prilično revoltirani i traže krivca za ovaj problem.  Jednostavno naša kanalizacija nije izgrađena da može da primi toliku količinu vode, a sa druge strane mi nemamo slobodan izliv na kraju našeg sistema gde se nalazi prečistač“, rekao je Dragan Vučetić, rukovodilac otpadnih voda JKP Vodovod i kanalizacija.

Nakon prestanka padavina i po povlačenju atmosferskih voda, dežurne ekipe JKP „Vodovod i kanalizacija“ su očistile slivnike. U gradu sa 100.000 stanovnika i oko 900 ulica, neophodno je održavati čiste kanale za odvođenje atmosferskih voda i slivnike, međutim, na terenu radnici Vodovoda često primete ljudsku nemarnost, koja u situacijama obilnih padavina može da stvori dodatne probleme.

„Slivnik kada je zapušen ne može da prihvati vodu i da je dalje sprovede do kanalskog sistema. Začepljen slivnik svakako ne radi svoju funkciju, i kada se površinska voda iz ostalih ulica poput bujice slije u depresiju, to stvori jezero čiju vodu začepljeni slivnik ne može da evakuiše. Znam da su mnogi sugrađani odgovorni prema slivnicima, i često sam video ukućane kako čiste slivnike ispred svojih kuća, međutim videli smo i situacije kada npr građevinski radnici izbace sitan građevinski materijal u slivnik, što se kasnije teško može očistiti“, dodao je Vučetić.

Rekordna količina kiše u poslednjih 5 godina poplavila grad

Obilnije padavine redovno  izazivaju poplavu u Subotici. Rešenje za taj problem postoji, ali je izuzetno skupo, i u ovom trenutku Grad nema sredstava da započne taj obiman projekat.

„Rešenja su veoma skupa i mogu se rešavati u budućnosti. Potrebno je učiniti još bržu evakuaciju atmosferskih voda (kišnice) prema jezeru Paliću i to izgradnjom posebnih vodova gde bi mogli sa većim kapacitetom da praznimo ovaj sistem. Drugo rešenje je rasteretiti pojedine kanalske sisteme u depresijama, kako bi prilikom velikih kiša bile manje opterećene, s tim što bi time ublažili problem, ali ga ne bi u potpunosti rešili“, izjavio je Vučetić.

I sledeće obilnije padavine, sasvim je izvesno,  doneće nam istu brigu i probleme. To što u tom trenutku podsećamo na „kraljicu Jadrana“, Veneciju, ne zvuči nimalo utešno, jer znamo da će ulicama Subotice proteći još mnogo vode dok se ovo pitanje ne reši.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 25051
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.