Komentara: 25
Pregleda: 18008
Foto

Ratni veterani traže sporazum sa Vladom Republike Srbije

01.10.2016. u 20:44h
Izvor: Subotica.com
Subotičko udruženje UOSYU "Učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije - GO Subotica“ je uz prisustvo advokata Srđana Aleksića i Smiljane Medić održalo 30. Septembra 2016. godine skup u velikoj sali Nove opštine u Subotici, a povodom Diskriminacija boraca i njihovog prava na novčano obeštećenje, a protiv tužene Republike Srbije i Ministarstva odbrane.
Ratni veterani traže sporazum sa Vladom Republike Srbije

Advokat Srđan Aleksić je rekao da Ratni veterani učesnici rata iz 1999. godine žele sporazum sa vladom Republike Srbije posle donošenja prvih presuda u višem sudu u Subotici zbog dikriminacije, gde je usvojen tužbeni zahtev Ratnih Veterana. Trinaest Ratnih veterana iz Subotice koji primaju “sucijalnu pomoć“ tužili su Ministarstvo odbrane zbog diskriminacije jer je Vlada iz 2008. godine donela zaključak o isplati dve milijarde dinara borcima topličkog okruga. Isplaćeno je oko deset hiljada veterana koji su dobili u proseku po 200.000 dinara na ime socijalne pomoći. Veterani Severno bačkog okruga (Subotica, Bačka Topola i Mali Iđoš) su po stavu Višeg suda u Subotici diskriminisani po mestu prebivališta jer nisu dobili socijalnu pomoć kao borci Topličkog okruga. 

Viši sud u Subotici je stao na stanovište kao i viši sudovi u Novom Sadu, Kraljevu i Nišu da su Veteranima Topličkog okruga isplaćivane ratne dnevnice kao socijalna pomoć. Po tom osnovu i veterani Subotice imaju pravo na isplatu ratnih dnevnica.

Ratni veterani traže sporazum sa Vladom Republike Srbije

Aleksić je dodao kao najbitniju stvar da svi Veterani Subotice učesnici u ratu 1999. godine imaju pravo na isplatu ratnih dnevnica samo na osnovu diskriminacije i to po mestu prebivališta. Samim tim poziva sve one Veterane koji žele da podnesu tužbu da se obrate u udruženje UOSYU koje će pripremiti dokumentaciju potrebnu za podnošenje tužbe Višem sudu u Subotici.

Aleksandar Panić, predsednik udruženja UOSYU GO SUBOTICA, je dodao da je optimista i da veruje da će Vlada Republike Srbije naći kompromisno rešenje sa svim predstavnicima udruženja tj. sa advokatskom kancelarijom Aleksić iz Niša i da će se Aleksić po dobijanju ovih presuda za diskriminaciju obratiti ministarstvu za mirno rešenje ovog spora, zaključivanjem sporazuma identičnog kako je zaključila vlada 2008. godine sa borcima Topličkog okruga, jer niko ne želi nepotrebne sudske troškove za Veterane i Našu državu.

Panić je dodao da dok se obe strane ne dogovore svaki Veteran koji želi da podnese tužbu, treba da donese u udruženje fotokopije Vojne knjižice i lične karte, a oni koji imaju socijalni status i uverenje da primaju socijalnu pomoć, ne starije od šest meseci.

Izvor: Subotica.com
Skupština ratnih veterana Skupština ratnih veterana Skupština ratnih veterana Skupština ratnih veterana Skupština ratnih veterana Skupština ratnih veterana Skupština ratnih veterana Skupština ratnih veterana
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 25
Pregleda: 18008
Povezane teme

ratni veterani

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.