Komentara: 59
Pregleda: 21232
Foto

Ranom zorom na seču badnjaka

06.01.2017. u 11:23h
Izvor: Subotica.com
Tradicionalnim organizovanim odlaskom u ranim jutarnjim časovima u seču badnjaka u šumu na Makovoj sedmici, Srpski kulturni centar „Sveti Sava“ i Srpska pravoslavna crkvena opština, kao i oni građani koji obeležavaju Božić po julijanskom kalendaru započeli su jutros obeležavanje Badnjeg dana.
Ranom zorom na seču badnjaka

SKC "Sveti Sava" i Srpska Pravoslavna crkvena opština organizovali su niz aktivnosti u susret obeležavanju Božića. Nakon seče badnjaka, poslepodne će biti posvećenje i paljenje istog, da bi se program završio guslarskom večeri. Bogosluženje u hramu Vaznesenja Gospodnjeg počinje u ponoć.

Hladno jutro Badnjeg dana, minus 8 stepeni i nimalo prijatan vetar nisu sprečili veliki broj Subotičana da u skladu sa tradicijom porane u Kelebijsku šumu na tradicionalnu seču, dok je iz centra grada par minuta posle 8 časova krenula povorka automobila sa sveštenstvom na čelu.

Badnjak, mlado hrastovo drvo, simboliše Hrista, čvrstinu, trajnost i večnost.
 
- Hrast je simbol Hrista, kao neka vrsta ikone koja nije slikana rukom. I sam Hristos je u svojoj mladosti bio kao mladica hrasta posečen, „naložio“ je sebe na taj oganj ljubavi, uklonio je sav mrak i besmisao posrnulog sveta a sa druge strane uneo je samu energiju života koja nas spasava od propasti i smrti. Badnjak, stabljika hrasta isto to čini u hladnoj i mračnoj noći, razgoni svojom svetlošću mrak i daje toplotu koja spasava život od smrti i na taj način simoliše Hrista-poručio je starešina Hrama Svetog Vaznesenja Gospodnjeg, Dragan Stokin - Građani bi danas trebalo da se zamisle nad prirodom svojom. Tek kada čovek shvati da je smrtan, da pomoći nema i da mu je jedina nada Hristos, onda ima jedan stabilan osnov, jednu potku sa koje će potpuno da razume i da se iskreno raduje Hristovom dolasku i tome što on sa sobom nosi. On nam je sva nada i ovo je trenutak kada se mi prisećamo svega što on donosi i unosi u svet.
 
Ranom zorom na seču badnjaka
 
Nakon kraćeg obreda na Makovoj sedmici građani su se vratili svojim kućama, a jedan broj je nastavio u koloni do centra grada.

Popodnevni program paljenja badnjaka ponovo započinje ispred Porte Crkve Vaznesenja Gospodnjeg kada će kolona peške u 16,45 krenuti Zmaj Jovinom ulicom, kretanje će se nastaviti kroz ulicu Đure Đakovića do velikog usporivača kod Jadrana kada će kolona ući na Korzo i kretati se sve do spomenika Cara Jovana Nenada gde će biti postavljena bina i ograđeni prostor na kojem će se izvoditi program.

Kulturno-umetnički program uz narodno veselje na centralnom gradskom trgu počinje u 17 časova, kada će biti održana i ceremonija posvećenja i paljenja badnjaka.

Ranom zorom na seču badnjakaSvima koji slave Božić po julijanskom kalendaru redakcija portala Subotica.com želi srećan Badnji dan, da ga provedu u toplim domovima u društvu najbližih.

Čestitke su uputili i predsednik Skupštine Subotice Tivadar Bunford i gradonačelnik Bogdan Laban. U božićnoj poruci predsednika Skupštine stoji: "Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru upućujem iskrene čestitke. Želim vam da ovaj veliki hrišćanski praznik provedete u dobrom zdravlju, miru, porodičnoj sreći i radosti. Mir božji - Hristos se rodi!". U čestitki povodom Božića gradonačelnik je građanima poželeo sledeće: "Svim sugrađanima koji Božić slave po julijanskom kalendaru upućujem najsrdačnije čestitke, uz želju da ga provedu sa svojim najmilijima, u dobrom raspoloženju, miru i ljubavi. Neka vam ovaj veliki hrišćanski praznik i 2017. godina donesu mnogo sreće, zdravlja, uspeha i radosti. Mir božji, Hristos se rodi!"

Ranom zorom na seču badnjaka

Izvor: Subotica.com

Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje

Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje Badnji dan - litija kroz grad, kulturno umetnički program, paljenje badnjaka i narodno veselje
Pogledaj ostale fotografije

Organizovani odlazak po badnjak u Kelebijsku šumu

Organizovani odlazak po badnjak u Kelebijsku šumu Organizovani odlazak po badnjak u Kelebijsku šumu Organizovani odlazak po badnjak u Kelebijsku šumu Organizovani odlazak po badnjak u Kelebijsku šumu Organizovani odlazak po badnjak u Kelebijsku šumu Organizovani odlazak po badnjak u Kelebijsku šumu Organizovani odlazak po badnjak u Kelebijsku šumu Organizovani odlazak po badnjak u Kelebijsku šumu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 59
Pregleda: 21232

Povezana vest

Povezane teme

seča badnjaka

badnji dan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.