Komentara: 10
Pregleda: 4610

Pušenje godišnje odnese više od 16 hiljada života u našoj zemlji

31.05.2016. u 18:43h
Izvor: Subotica.com
Prema poslednjim podacima, ukupan broj pušača u našoj zemlji je 34,7 odsto što je veći procenat nego u drugim evropskim zemljama, upozoravaju lekari povodom obeležavanja Svetskog dana bez duvanskog dima, dodajući da ova loša navika u našoj zemlji godišnje odnese preko 16 000 života.
Pušenje godišnje odnese više od 16 hiljada života u našoj zemlji

Svakodnevno puši 32,6 odsto muškaraca i 26 odsto žena, a procenat pušača među mladima od 15 do 19 godina je 20 odsto.  Na štetnost duvanskog dima najbolje upućuje podatak da  sadrži 7000 hemijskih supstanci, oko 250 otrovnih i 69 kancerogenih.

- Duvan predstavlja jedini legalni proizvod koji ubija trećinu do polovine onih koji ga konzumiraju. Duvanski dim iz okruženja izaziva bolesti sa fatalnim ishodom, za 20 do 30 odsto povećava rizik od dobijanja raka pluća, za 35 odsto srčanih oboljenja i čak 25 odsto  moždanog udara-kaže načelnica Centra za promociju zdravlja, dr Nada Kosić Bibić.

Svetski dan bez duvanskog dima se ove godine širom sveta obeležava pod sloganom „Pripremimo se za bezlična pakovanja duvanskih proizvoda“

- Standardizovana pakovanja zabranjuju korišćenje logoa, boje i slike brenda, izuzev imena brenda i imena proizvoda koji se mogu prikazati samo u standardnim bojama. Brojna istraživanja su potvrdila da bezlična pakovanja smanjuju potražnju za duvanskim proizvodima tako što smanjuju njihovu privlačnost. Važno je istaći da bezlična pakovanja ograničavaju lažno obeležavanje duvanskih proizvoda  i povećavaju efikasnost zdravstvenih upozorenja. Ovogodišnje obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima ima za cilj podizanje svesti o značajnoj ulozi bezličnih pakovanja kao važnog elementa multisektorskog pristupa u kontroli duvana. Mnoge zemlje su uvele bezlična pakovanja, pa i mi moramo da se pripremimo za to -dodaje dr Kosić Bibić.

Povodom Svetskog dana bez duvanskog dima sutra će u periodu od 8 do 11 časova u prostorijama Gradske organizacije „Crveni krst“ biti održana akcija u okviru koje će građani moći da prekontrolišu visinu krvnog pritiska, vrednosti šećera i masnoća u krvi. Pušači će imati mogućnost da provere vrednosti ugljen monoksida u izdahnutom vazduhu, a oni koji žele će dobiti i stručne savete za odvikavanje od pušenja.

- Svim sugrađimma koji dođu ćemo dati besplatne savete i edukativne liflete na ovu temu. Takođe, pripremili smo i dosta besplatnih uzoraka suplemenata onima koji su pušači i žele da se odviknu od pušenja. Imaćemo čajave za jačanje imuniteta, pastile za nadraženu sluzokožu grla i kolačiće sreće-kaže farmaceut „Apoteke Subotica“, Jelena Pavlović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 4610
Povezane teme

duvanski dim

dan bez duvanskog dima

dan borbe protiv duvanskog dima

briga o zdravlju

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.