Komentara: 7
Pregleda: 8240

Puno posla i otežani uslovi obeležili godinu u Domu zdravlja

30.12.2016. u 16:52h
Izvor: Subotica.com
Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja tokom ove godine imala je više posla u odnosu na prošlu godinu. Uslovi rada u svim službama Doma zdravlja bili su otežani zbog nedostatka kadrova.
Puno posla i otežani uslovi obeležili godinu u Domu zdravlja

U ambulanti Službe za hitnu medicinsku pomoć pregledano je 17.238 pacijenata, a od tog broja bilo je oko 4.200 stalnih pacijenata.

- Transportne ekipe  prevezle su 6.443 pacijenta, dok su vozila prešla oko 463 hiljade kilometara. U ovom periodu 63 pacijenta sa akutnim infarktom srca prevezena su na Institut za kardiovaskularne bolesti Sremska Kamenica, a reanimirana su 124 pacijenata - kaže dr Mihaela Budimski, portparol Doma zdravlja.

Pored većeg broja pacijenata, rad svih službi Doma zdravlja dodatno je bio opterećen zbog manjeg broja zaposlenih, kao i uvođenja Integrisanog zdravstvenog informacionog sistema.

Puno posla i otežani uslovi obeležili godinu u Domu zdravlja

- Nedostatak lekara izrazito otežava rad i stalno se vrši preraspoređivanje kako ni jedna ambulanta ne bi ostala bez lekara. Ovakav rad naravno zahteva veće angažovanje lekara i veće gužve u nekim ambulantama. Sedam lekara je otišlo u penziju, a deset lekara nam je neophodno. Pet medicinskih sestara i tehničara je otišlo da radi u inostranstvo. Nedostaju nam i dva vozača u Službi hitne medicinske pomoći, kao i više spremačica-kaže dr Budimski - Ove godine ušli smo i u IZIS, koji je u početku donosio poteškoće kako za pacijente, tako i za lekare, ali se nadamo da će u narednoj godini biti lakše zakazivanje pregleda kod izabranog lekara, a i specijalističkih pregleda u Opštoj bolnici. U narednoj godini sa novim knjižicama uvodi se i elektronski recept, što će doneti uštede zdravstvu, a hroničnim pacijentima omogućiti da lakše obnavljaju terapiju.

Proteklu godinu, prema rečima dr Budimski, obeležilo je i konstantno ulaganje u opremu i adaptaciju objekata Doma zdravlja.

- Okrečena je fasada Specijalističko-konsultativne službe, izvršena je zamena vrata i prozora na šest ambulanti, rađene su i tekuće popravke i održavanja u Stomatološkoj službi, Službi za hitnu medicinsku pomoć, kao i molerski radovi u gotovo svim ambulantama Doma zdravlja. Uspeli smo da kupimo trinaest EKG aparata, deset inhalatora, defibrilator za potrebe Službe za hitnu medicinsku pomoć, nov ginekološki sto, jedno manje sanitetsko vozilo i opremu za ordinacije za veći broj ambulanti. Otvoreno je odeljenje  za sterilizaciju, kupljena su tri autoklava i sedamnaest sterilizatora, jer su oni koje smo imali bili stari oko 25 godina-dodaje dr Budimski.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 8240
Povezane teme

hitna pomoć

dom zdravlja subotica

mihaela budimski

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.