Komentara: 0
Pregleda: 3936

Psihodramska grupa prima nove članove

26.08.2016. u 19:22h
Izvor: Subotica.com
Iskustveno psihodramska grupa, koja već dve godine postoji u okviru Fondacije za mentalnu higijenu „Expecto“ prima nove članove. Za učešće u grupi mogu se prijaviti osobe starije od 18 godina.
Psihodramska grupa prima nove članove

Psihodrama, koja se u Srbiji koristi od 80-tih godina, je grupna terapijska metoda u kojoj se kroz korišćenje dramskih tehnika istražuju međuljudski odnosi i psihički svet pojedinca sa ciljem buđenja spontanosti, spremnosti za promene i odbacivanja ograničenja. Kao sredstvo izražavanja, psihodrama koristi govorni jezik i jezik tela. Učesnici ne koriste dramski tekst, nego se na sceni uz pomoć članova grupe odigravaju životne situacije pojedinca. Pokretači i voditelji psihodramske radionice su psiholozi Karolina Vereš i Boris Telečki. 

- Dramske tehnike u smislu ulaženja u ulogu, odigravanja određenih životnih scena i zamene uloga mogu mnogo da pomognu osobi koja želi da sagleda svoje probleme iz drugog ugla. Ova metoda može pomoći ljudima koji imaju problema u ličnim relacijama sa drugim ljudima, u komunikaciji, kao i u drugim slučajevima psihičkih tegoba. Kako je reč o grupnoj metodi, posle izvesnog vremena svi učesnici se dobro povezuju i imaju prilike da vide da nisu sami u određenim poteškoćama, što im može pomoći da se njihovi problemi normalizuju a potom da ih i lakše savladaju-kaže voditelj grupe Boris Telečki i dodaje-Iskustva u dosadašnjem radu su pozitivna, to je jedna poluotvorena grupa što znači da članovi dolaze sa određenim ciljem i kada taj cilj ispune oni prestaju da dolaze i tada se otvara prostor za nove članove. Procedura prijema je takva da na početku obavimo razgovor kako bi što bolje pripremili obe strane i da bismo nakon ulaska te osobe u grupu mogli da joj pružimo sve što je potrebno.

Osoba u psihodrami kroz akciju istražuje ne samo svoju prošlost, nego i psihološke doživljaje poput neizgovorenih misli, susreta sa onima koji više ne postoje u realnosti, predstavlja svoje snove, želje, fantazije i ispituje šta bi drugi mogli misliti ili osećati prema njoj.

Rad grupe je zasnovan na principima diskrecije i dobronamernosti kako prema sebi, tako i prema drugim učesnicima. Svi zainteresovani, detaljnije informacije mogu dobiti u prostorijama Fondacije za mentalnu higijenu „Expecto“, na adresi Šantićeva 27 do polovine septembra.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3936
Povezane teme

exspecto

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.