Komentara: 7
Pregleda: 10911

Protest podrške ekologu Đuri Vavrošu

19.10.2016. u 16:57h
Izvor: Subotica.com
Predstavnici 18 udruženja za zaštitu životne sredine iz cele Srbije protestvovali su danas ispred zgrade suda u znak podrške ekologu Đuri Vavrošu.
Protest podrške ekologu Đuri Vavrošu

Protiv Vavroša se već skoro godinu dana se vodi sudski proces zbog narušavanje ugleda preduzeća doo „Krivaja“, koje je, po njegovim rečima, uzoralo vetrozaštitni pojas u ovom naselju kod Bačke Topole.

Naime, prošle godine Vavroš, inače predsednik Ekološkog udruženja „Hrast“, obelodanio je u brojnim medijima da je preduzeće „Krivaja“ uzoralo skoro dve hiljade mladih sadnica, posađenih na zemljištu koje pripada mesnoj zajednici, i tako uništilo vetrozaštitni pojas.

Protest podrške ekologu Đuri Vavrošu

- U dokumentarnoj emisiji „Zelena patrola” govorio sam o vetrozaštitnom pojasu u Pilakovoj dolini, koji su građani Krivaje posadili i za koji je dobijena dozvola opštine Bačka Topola. Najpre smo 2014. godine zasadili 1.200 sadnica, koje su oni uzorali i za šta niko nije odgovarao. Zasadili smo još 700 sadnica duž celog naselja, ali su oni opet sve uništili – podseća Đuro Vavroš. - Terete me za urušavanje ugleda preduzeća, ali ja nisam kriv, jer sam javnosti govorio samo istinu. Suđenje traje skoro godinu dana, a do sada je bilo samo pet ročišta. Sada je tužitelj Ištvan Harmati, inače državljanin Mađarske, uz prisustvo predstvanika konzulata, dao izjavu, a za 24. novembar zakazan je pretres kada će biti ispitani svedoci odbrane. Ovo je suđenje ne samo meni, nego svim ekolozima koji imaju hrabrost da javno kažu šta se dešava.

Protest podrške ekologu Đuri Vavrošu

To smatraju i predstavnici ekoloških udruženja koja su se jutros okupila ispred subotičke „palate pravde“.

- Ovaj protest nije samo podrška Đuri Vavrošu, nego i svim ekolozima koji dižu glas za probleme životne sredine, protiv zagađivača, ukazuju na ekološke probleme, a bivaju zastrašeni i uvučeni u sudske procese – kaže Nataša Đereg, direktorka Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR). - Ovo je i znak pobune jer nemamo slobodu govora, da izrazimo javno zabrinutost za stanje životne sredine. Pravo na zdravu životnu sredinu je Ustavom zagarantovano pravo i svako ima pravo da ga brani. Uz to, Srbija je ratifikovala i Arhusku konvenciju, koja kaže da pristup informacijama i odlukama koje se tiču životne sredine moraju biti javni a oni koji ukazuju na probleme ne smeju bit kažnjavani.

Izvor: Subotica.com
Protest ekologa: "Za društveni ugled ekoloških aktivista, a ne progon!" Protest ekologa: "Za društveni ugled ekoloških aktivista, a ne progon!" Protest ekologa: "Za društveni ugled ekoloških aktivista, a ne progon!" Protest ekologa: "Za društveni ugled ekoloških aktivista, a ne progon!" Protest ekologa: "Za društveni ugled ekoloških aktivista, a ne progon!" Protest ekologa: "Za društveni ugled ekoloških aktivista, a ne progon!" Protest ekologa: "Za društveni ugled ekoloških aktivista, a ne progon!" Protest ekologa: "Za društveni ugled ekoloških aktivista, a ne progon!"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 10911
Povezane teme

ekologija

ekološki problemi

nataša đereg

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.