Komentara: 22
Pregleda: 6926

Problematičan krov na Gradskoj kući uzrokovao prokišnjavanje na nekim delovima

13.02.2013. u 13:28h
Izvor: Magyar Szó
Prošle godine u septembru obeležena je stogodišnjica završetka subotičke Gradske kuće, ali zub vremena ostavlja sve ozbiljnije tragove na ovoj zgradi pod zaštitom, koja je sada već ugrožena i prokišnjavanjem tavanice.
Problematičan krov na Gradskoj kući uzrokovao prokišnjavanje na nekim delovima

Proteklih pet godina, naime, odobravana su samo minimalna sredstva za tekuće održavanje, a za iole ozbiljnije radove na održavanju nije bilo sredstava. Najhitniji posao bio bi sada da se zamenu polomljeni crepovi na krovu koji prokišnjava, dimnjaci su takođe u lošem stanju, ali bi bilo potrebno i zameniti stogodišnje prozore i dotrajalu vodovodnu instalaciju u podrumu zgrade.

Rukovodilac radova na održavanju Gradske kuće Ivica Arančić rekao je za „Mađar so“ da bi i uz izdvajanje svega 1-3 miliona dinara godišnje za opravku krova za par godina zgrada mogla da se dovede u red. Prema njegovim rečima, potrebno je skidanje crepova i zamena polomljenih, kao i zamena limarije, što predstavlja veliki posao i trebalo bi ga što pre započeti.

Kiša i sneg uzrokuju već manje štete na zgradi, recimo kancelarije Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika koje se nalaze na trećem spratu stalno prokišljavaju i zbog toga su zidovi više puta morali da se prekreče. Kao privremeno rešenje, u tim prilikama majstori silikonom ili drugim materijalom popunjavaju pukotine na krovu kroz koje curi voda, ali to ne rešava problem.

Gradska kuća u Subotici predstavlja zdanje od izuzetne kulturne vrednosti, pa bi tako bilo čak i mogućnosti da grad posebno konkuriše za novac neophodan za održavanje, kao što to čini za obnavljanje Sinagoge. Iz gradskog budžeta je ranijih godina izdvajana mnogo veća suma za održavanje i mada se i sada, svake godine, pripremaju planovi o tome u šta i koliko bi trebalo da se uloži, već godinama se za održavanje zgrade izdvaja tek desetina od potrebne sume. Ove godine je, recimo, odobreno ukupno 3,5 miliona dinara, što je dovoljno tek za tekuće održavanje, dok bi neophodna suma za radove koji su planu iznosila oko 30 miliona dinara. Zamena dela krova koji prokišnjava iznad prostorija Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika, prema predočenom planu radova, koštala bi tri miliona dinara, ali to neće biti ostvareno ni ove godine, budući da je tolika ukupna suma koja je na raspolaganju, koja je dovoljna jedino za tekuće održavanje i sitnije popravke.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 22
Pregleda: 6926

Povezana vest

Povezane teme

gradska kuća

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.