Komentara: 0
Pregleda: 7151

Predstava "Bosonogi u parku" - Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta

31.05.2016. u 17:45h
Izvor: TV Subotica
Poslednja premijera u ovoj pozorišnoj sezoni, Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta, biće izvedena u petak, 3. juna na sceni Jadran. Predstava „Bosonogi u parku“, u režiji Jovane Tomić, rađena je po istoimenom delu Nila Sajmona, u kojem se problematizuje pojam braka i njegove svrhe danas.
Predstava "Bosonogi u parku" - Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta

Nil Sajmon poznati američki pozorišni pisac i scenarista, jedan je od najuspešnijih u istoriji Brodveja i najizvođenijih pisaca širom sveta, u svom komadu „Bosonogi u parku“, opisuje mladi bračni par i poteškoće na koje oni nailaze kada harmonija braka poprima komični nesklad. Žanrovskim i stilskim odstupanjem od originalnog dela, Jovana Tomić, rediteljka predstave, problematizuje tekst i radnju premešta u prostor u kom se odnos likova jedino može izgraditi na relaciji telo-telo i telo-prostor.

„Bio nam je veliki izazov da radimo na komadu Nila Sajmona, a ujedno i zadovoljstvo da delo iščitamo iz druge vizure i perspektive. Sa autorskim timom sam odlučila, da promenimo žanr i da stilski prilagodimo predstavu scenskim pokretima. Vrlo smo zadovoljni rezultatom, uprkos poteškoćama koje je glumcima zadao dvostruki zadatak, da u isto vreme izgrade likove iz komedije, te da usvoje i prilagode sebi i svom telu zahtevan scenski pokret“, kaže Jovana Tomić, reditelj.

"Ovog puta rediteljka se opredelila da istražujemo prostor odnosa teksta i tela, kao i odnosa glumca unutar zadatih okolnosti da ih usmerimo kako da istražuju jezik tela i neka druga glumačka sredstva", rekao je Dimitrije Kokanov, dramaturg.

"Radnja u komadu Nila Sajmona, se dešava u roku od nekoliko dana, a Dimitrije Kokanov, naš dramaturg, je to sveo na radnju koja traje svega nekoliko sati, čime se postigla određena dinamika u komadu. U predstavi se kod dva ljubavna para, za par sati, dese stvari koje se zapravo dešavaju tokom čitavog života: upoznavanje, razočarenje, svađe, mirenje i izmene u likovima usled uticaja datih okolnosti", rekao je Vladimir Grbić, glumac,

Narodno pozorište već godinama ima praksu da organizuje otvorene audicije za mlade talentovane glumce, te je upravo Jana Milosavljević, na taj način dobila priliku da učestvuje u ovom projektu i igra glavnu ulogu u predstavi „Bosonogi u parku“.

"Ovo je prvi projekat koji radim u subotičkom pozorištu i moram priznati da sam imala malu tremu, zbog toga što dolazim u ansambl koji je već uigran i koji radi zajedno godinama, ali sam jako lepo prihvaćena. Bilo mi je divno, dok sam sa njima radila na predstavi, koja je drugačiji od bilo čega što sam do sad radila", izjavila je Jana Milosavljević, glumica.

U predstavi igraju: Jana Milosavljević, Dimitrije Dinić, Suzana Vuković, Vladimir Grbić i Milan Vejnović. Dramaturg je Dimitrije Kokanov, koreograf Maja Kalafatić, scenograf Marija Kalabić, a kostimograf Marko Marosiuk.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 7151
Povezane teme

Narodno pozorište

drama na srpskom jeziku

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.