Komentara: 0
Pregleda: 5805

Povećan broj intervencija Hitne pomoći

08.07.2016. u 13:22h
Izvor: Subotica.com
Tokom juna Služba hitne medicinske pomoći Doma zdravlja je imala 950 lekarskih intervencija na terenu, dok je u ambulanti pregledano 1360 pacijenata. Zbog porasta temperature, ekipe ove službe su dnevno intervenisale i do čak 50 puta.
Povećan broj intervencija Hitne pomoći

Ekipe Službe za hitnu medicinsku pomoć su u proseku od 5 do 8 puta dnevno pružale pomoć pacijentima i na javnim mestima.

- Najčešće tegobe zbog kojih smo intervenisali su kolapsi, slabost i malaksalost kod radno sposobnog stanovništva. Povećan je broj i onih koji se zbog dužeg boravka na suncu i vrtoglavice dolaze na pregled u našu ambulantu.  Pomoć uglavnom traže stariji pacijenti, jer se teže adaptiraju na porast temperature. Imali smo i pacijenata sa alergijskim reakcijama, usled uboda insekata ili uboda krpelja - kaže dr Mihaela Budimski iz Doma zdravlja i savetuje- Stariji sugrađani, hronični pacijenti, deca i trudnice bi trebalo da izbegavaju boravak na otvorenom u najtoplijem delu dana, od 11 do 17 časova, kao i da vode računa o pravilnoj ishrani i dovoljnom unosu tečnosti, posebno vode. Neophodno je da se svi koji idu na kupališta zaštite kremama sa visokim faktorom zaštite, odgovarajućom garderobom i sunčanim naočarima.

Na konferenciji za novinare, dr Budimski je najavila da dijabetičari koji  duži vremenski period nisu dolazili na pregled kod izabranog lekara, mogu da očekuju poziv iz Doma zdravlja za merenje glikoziliranog hemoglobina.

- Savetovalište za dijabetes je dobilo aparat za merenje glikoziliranog hemoglobina, koji pokazuje prosečnu vrednosti šećera u krvi u poslednja tri meseca.  Svi pacijenti koji se nisu javljali izabranom lekaru, a boluju od šećerne bolesti će od danas dobijati pozive telefonskim putem kako bi izvršili ovu analizu. Pacijenti kod kojih se utvrdi loša regulisanost šećerne bolesti, odnosno patološke vrednosti, biće upućeni na endokrinološki pregled takođe, u Savetovalište za dijabetes, na Segedinskom putu. Tamo će dva puta nedeljno dolaziti dr Dejan Dulić, endokrinolog Opšte bolnice.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5805
Povezane teme

dom zdravlja subotica

mesečni izveštaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.