Komentara: 14
Pregleda: 10935

Potrebni razvojni projekti za MZ Zorka

24.05.2016. u 13:39h
Izvor: Subotičke novine
Na područje mesne zajednice sve je veće doseljavanje, ali ga ne prati odgovarajuća komunalna infrastruktura, pre svega kanalizacija i vodovod.  Od pretvaranja zemljišta nekadašnje fabrike „Zorka“ u industrijsku zonu mnogo se očekuje, kao i izgradnje „Zorkine magistrale“ - puta koji bi preko Železničkog naselja i Makove sedmice bio prsten oko grada
Potrebni razvojni projekti za MZ Zorka

Zavod za urbanizam grada Subotice još 2006. godine uradio je Plan detaljne regulacije za Mesnu zajednicu Zorka, istočni deo koji obuhvata područje od ulice Petra Popovića Age prema Peštanskoj pruzi. Ovim planom je predviđena regulacija svih ulica na toj teritoriji, koja je preduslov za izgradnju komunalne infrastrukture. Problem su uske ulice, vrlo često jedva pet ili šest metara, što ne zadovoljava zakonske propise.

„Ovo je područje na kojem sada živi oko 7000 stanovnika i po površini Zorka je jedna od najvećih mesnih zajednica u Subotici. Kada je naseljavana, nažalost, kuće su se gradile bez reda, bez građevinske dozvole najčešće, nisu planski podizane pa su se tako i ulice otvarale.  Zbog toga danas imamo situaciju da nam je prvenstveno potrebna regulacija ulica, da bi se postojeće uredile i ispravile i nove otvorile, jer bez toga se ne mogu uvoditi vodovod i kanalizacija i graditi putevi, a to je ono što je ovde građanima najpotrebnije. Već dve godine na tome nije rađeno ništa, a nama je jako bitno da deo mesne zajednice oko ulica Petra Popovića Age i Jokai Mora i okolina bude regulisan kako bi mogli da pokrenemo i tamo izgradnju vodovodne mreže“, kaže Zoltan Kudlik, predsednik Saveta mesne zajednice.

Urbanisti, koji su obišli teren, kažu da ne bi bilo dovoljno da oni koji su se skućili na „pesku“, na jeftinom zemljištu, samo povuku ograde na pojedinim parcelama, jer regulacija podrazumeva i promenu imovinsko-pravnih odnosa, što znači da deo okućnice koji će pripasti ulici i postati javna površina mora da pređe u vlasništvo grada, a to je postupak koji ne ide ni brzo ni lako.

Vodovod i kanalizacija – prioriteti

Ono što poprilično muči stanovnike Zorke jeste nedostatak vodovodne i kanalizacione mreže, što je na veoma velikom području prilično teško realizovati.  U 2007. godini izgrađeno je 3300 metara vodovoda i gradska voda je stigla u ulice Sutjeska, Proleterskih brigada i Filipa Filipovića, ali se za prve tri godine svega tridesetak domaćinstava priključilo!

„Imamo saznanja da je urađen projekat za trasu vodovodne mreže od ulice Balzakove do Edvarda Kardelja i Nila Armstronga, sa pripadajućim ulicama.  To je oko sedam kilometara, i na osnovu konkursa Pokrajinski Sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo obezbedio je 13 miliona dinara, a grad treba da učestvuje sa 7 miliona dinara.  Izgradnja bi trebalo da počne ove godine, ali ne znamo još koliko od tih sedam kilometara, da li odjednom ili u etapama“, kaže Zoltan Kudlik.

Potrebni razvojni projekti za MZ Zorka

U „Vodovodu i kanalizaciji“ kažu da za izgradnju pojedinih delova vodovodne mreže u mesnoj zajednici Zorka postoje mogućnosti i da odgovarajuća količina i kvalitet vode mogu da se obezbede tamo gde se ona može formirati prstenasto. Pošto ulice uglavnom nisu regulisane, takvih je delova malo, a u regulisanim ulicama potrebna je i saglasnost vlasnika preko čijih parcela vodovod mora da prođe.

Pitanje izgradnje kanalizacije još je teže rešiti, jer je uslov da se Kolektor VII od ulice 51.Divizije produži da bi prešao na teritoriju ove mesne zajednice i prihvatio otpadnu vodu, kao i Kolektor IV kroz Sarajevsku i Grabovačku ulicu. Tehnički uslovi postoje, ali to podrazumeva značajna finansijska sredstva.

„S obzirom da su izgrađeni Kolektori II i VII, nadamo se da će se ovi radovi nastaviti i prema severnom delu grada, jer bez toga nećemo moći da dobijemo pristup na gradsku kanalizacionu mrežu.  A ona nam je više nego potrebna, zbog sve veće gustine stanovanja, pa i otvaranja malih i srednjih privrednih preduzeća, jer pokrivenost asfaltom imamo oko 40 odsto, vodovodnom mrežom 10 odsto dok je kanalizacija – nula!“, kaže Kudlik.

Zorkina „magistrala“ i pruga

Na području mesne zajednice Zorka postoje 83 ulice, od kojih je većina „bosa“, ali bez obzira što je u pitanju peskovit teren, ovi putevi su puni rupa, pa u mesnoj zajednici smatraju da bi ih trebalo poravnati grejderovanjem i po mogućstvu nasuti tucanikom u onim ulicama koje u skorije vreme neće biti u planu za asfaltiranje.

„Direkciji za izgradnju grada predali smo naš Plan aktivnosti za ovu godinu, i u njemu smo naznačili da očekujemo asfaltiranje drugog dela ulice Sutjeska, prema Peštanskoj pruzi, kao i drugog dela Balzakove ulice. Za nasipanje tucanikom planirano je deset ulica – Ruzmarina, Jagode, 473.Nova, Obućarska, Aranj Janoša, Indire Gandi, Mladenovačka, Apatinska, Ozrenska i Crnogorska, drugi deo. Popravka kolovoza neophodna je u Zorkinoj, Erdutskoj, Jokai Mora, Proleterskih brigada i Petra Popovića Age. Za sada nemamo informaciju da li će od toga nešto biti urađeno“, kaže predsednik Saveta Zoltan Kudlik.

I u asfaltiranim ulicama postoje problemi, kao u Platonovoj, gde se put nađe pod vodom posle svake jače kiše. Rešenje je iskopavanje otvorenog kanala za odvod atmosferske vode, zahtev je podnet i očekuje se odgovor na njega. U međuvremenu, u rukovodstvu mesne zajednice bavili su se i pitanjem vezanim za buduću „Zorkinu magistralu“, put koji bi u perspektivi trebalo da poveže Zorku preko Železničkog naselja sa Makovom sedmicom.

„Trasa ovog puta, koji smo nazvali „Zorkina magistrala“, u planu je da od Zorkine i Erdutske ulice vodi preko ulice Nikole Demonje i Proleterskih brigada, pa ako se nastavi do Železničkog naselja i Makove sedmice načiniće jedan „prsten“ oko grada i uveliko rasteretiti saobraćaj. Neke postojeće kuće, međutim, našle su se na njegovoj trasi, zbog čega su nam se građani obratili, pa smo tražili od grada da se ona utoliko izmeni da ne moraju te kuće da se ruše. Ne znamo da li će i kada će ova „magistrala“ početi da se gradi, ali kada je već došlo do toga da bude nacrtana preko kuća, na vreme smo upozorili na to“, priča Kudlik.

Uređenje placeva na zemljištu bivše fabrike „Zorka“ i namera da se tamo stvori privredno-tehnološki park, gde će mesto naći mala i srednja preduzeća, kažu u mesnoj zajednici, biće veoma značajno za razvoj ovog preduzeća i još veće naseljavanje, pogotovo mladih, a i za to imaju sugestija.

„Perspektive su u maloj privredi i poljoprivredi i nova industrijska zona mnogo će nam značiti. Mesnu zajednicu Zorku najviše su naselili radnici fabrike koja se tu nalazila, a sada će ovaj projekat privući investitore i dolazak mladih. Pošto je „Zorka“ nekada imala prugu za teretni saobraćaj, trebalo bi buduću zonu povezati ponovo sa Peštanskom prugom, jer bi to olakšalo poslovanje“, kaže Zoltan Kudlik.

U mesnoj zajednici u toku je niz aktivnosti, od kojih ćemo pobrojati samo neke:

  • Od Pokrajine je dobijeno 70.000 dinara za izradu trojezičnih tabli sa nazivima ulica što je dovoljno za 17 tabli, u planu je da se sredstva traže i naredne godine
  • Nastavljaju se radovi na poboljšanju ulične rasvete tamo gde nedostaju sijalice ili bandere
  • Direkciji za izgradnju grada su upućeni zahtevi za još dve „pečurke“ na autobuskim stajalištima, kao i za postavljanje semafora između Zorkine ulice i Kelebijskog puta i kod „male škole“, jer je ocenjeno da su to kritične tačke.  Pošto je reč o graničnom području sa „Peščarom“, isti zahtev postavila je i ta mesna zajednica
  • Organizovana je obuka penzionera za rad na računarima i uspešno je završilo 12 starijih građana Zorke.
  • Članovima karate kluba za mlađu i stariju decu prošle nedelje svečano su uručeni prvi pojasevi.
  • U junu će biti organizovan prvi međunarodni susret ljubitelja motocikla, očekuje se od 300 do 500 učesnika iz Mađarske, Hrvatske i Srbije, a organizator će biti mesna zajednica.

Azil

„Na azil u Ganjo šoru u poslednje vreme nemamo prigovore građana, ali smo iznenađeni da prilikom obilaska gradonačelnika povodom završetka radova niko nije pozvao predstavnike mesne zajednice da dođu i uvere se u kakvom je stanju prihvatilište i kako funkcioniše.  Voleli bi da imamo informacije o tome iz prve ruke da bi mogli da obavestimo građane, ovako smo o svemu saznali tek iz medija“, kaže predsednik Saveta mesne zajednice Zorka Zoltan Kudlik.

Izvor: Subotičke novine
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 10935
Povezane teme

mz zorka

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.