Komentara: 2
Pregleda: 2867

Poljoprivrednici iz teške ulaze u još težu godinu!

12.10.2012. u 00:57h
Izvor: SuMedija
U novom broju, o stanju u poljoprivredi, posledicama suše, obećanjima i perspektivama u narednoj godini, za “Subotičke novine” govori Daniel Kovačić, pokrajiski poslanik i poljoprivredni proizvođač.
Poljoprivrednici iz teške ulaze u još težu godinu!

- Imali smo ove godine jednu od najvećih suša koja je drastično uticala na prinose, pogotovo na kukuruz, koji je u proseku podbacio za 70 odsto. Bilo je parcela gde se ništa nije moglo obrati. Poljoprivrednici su čekali da im se neko iz Vlade obrati sa paketom konkretnih mera za sušu. To se nije desilo. Vlada je jedino obećala da će isplatiti 12.000 dinara po hektaru za predhodnu , što je ostala obaveza starog saziva Ministartva poljoprivrede, i ništa više. Ni to još nisu isplatili – kaže Daniel Kovačić, pokrajinski poslanik i poljoprivredni proizvođač,

Asocijacija poljoprivrednika tvrdi da je sada već kasno za ozbiljniju pomoć poljoprivrednicima?

- Setva je uveliko u toku i obaviće se veoma loše, bez veštačkog đubriva, bez ozbiljne obrade zemljišta, a zbog vremenskih uslova i nedostatka novca, doći ćemo u situaciju da ćemo iz jedne teške godine ući u još težu. Poljoprivrednici neće imati sredstava za setvu. Biće zasejano vrlo malo pšenice jer Ministarstvo poljoprivrede kasni sa subvencijama. Paradoksalno je da je merom za subvencionisanje dizel goriva predviđeno da se nivac isplati nakon setve. To znači da Vlada te pare možda obezbedi tek u sledećem budžetu.

Devet poziva do prijave poreskog prekršaja - Nezadovoljstvo jedne naše sugrađanke (ime i adresa poznati redakciji) što u nekoliko navrata u jednoj od najpoznatijih subotičkih pekara nije dobila fiskalni račun, pretvorilo se u pravo ogorčenje kada je nadležnim organima htela da prijavi taj poreski prekršaj. Naime, da bi obavila svoju zakonsku dužnosti, morala je da okrene čak osam brojeva u Subotici i jedan u Beogradu, kada joj je konačno rečeno su „podaci primljeni, te da će biti prosleđeni nekome od nadležnih organa".

Započeta gradnja pogona Kalcedonije - Jedan od svetskih lidera u tekstilnoj industriji "Kalcedonija" započeo je radove na gradnji fabričke hale u subotičkoj Industrijskoj zoni u Malom Bajmoku. Predviđeno je da proizvodnja preduzeća "Gordon", koje je filijala italijanske kompanije donjeg veša, čarapa i kupaćih kostima, počne u proleće 2013. godine.

Asfalt samo na papiru? - Mukama stanovnika na Čordaškom putu se izgleda bliži kraj. Na osnovu naloga gradonačelnika, Direkcija za izgradnju grada ovih dana raspisaće javnu nabavku za izgradnju Čordaškog puta, u nastavku ulice Jovana Mikića, u dužini od oko kilometar. I za ostale ulice iz ovog programa, koji se finansira sredstvima Fonda za kapitalna ulaganja Vojvodine, a to su Ferenci Ibolje u Malom Radanovcu, Rumenačka u Radanovcu i Porečka u Keru, Direkcija očekuje da će nakon toga raspisati tender i da će radovi početi u decembru, ukoliko vremenski uslovi dozvole.

Opšrinije u štampanom izdanju “Subotičkih novina” koje izlaze u petak.

Suboticke novine

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2867
Povezane teme

Subotičke novine

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.