Komentara: 0
Pregleda: 3806

Počeo festival "Desire central station"

29.11.2015. u 15:28h
Izvor: Subotica.com
Predstavom „Kompleks Ristić“ reditelja Olivera Frljića na sceni „Jadran“ sinoć je počeo pozorišni festival „Desire central station“, koji će u narednih nedelju dana predstaviti najbolja ostvarenja savremenog teatra iz celog regiona.
Počeo festival "Desire central station"

Prema rečima Andraša Urbana, poznatog reditelja i direktora festivala, ovogodišnji lajt motiv je „No comment, say it loud“, te će i sve predstave jasno reći šta misle o društvu oko nas.

- To je paradoks ali jasno je da mi želimo glasno da kažemo ono što mislimo i pozivamo ljude da to isto čine – kaže Urban. - Čini se da je ovaj festival među najkvalitetnijim do sada, drago mi je da smo to uspeli i pored svih tekućih problema koje smo imali.

Scena „Jadrana“ bila je tesna da primi sve one koji su želeli da vide Frljićevu postavku „Kompleks Ristić“ rađenu u koprodukciji Slovenskog mladinskog gledališča iz Ljubljane, HNK Ivana Zajca iz Rijeke i Bitefa. Subotičani i dalje pamte Ljubišu Ristića i njegov rad u subotičkom Narodnom pozorištu,kao i predstavu u Sinagogi koju je postavio kao reditelj KPGT-a.

- Nije nužno poznavati Ristića i njegov rad da bi se predstava razumela, ona funkcioniše kao jedan organizam koji se usled maligne bolesti raspada, pa nanovo reinkarnira i pretvara u novu formu – objasnila je Barbara Babačić, asistent režije. - Predstava se može nazvati i misa za Jugoslaviju. Film „Plastični Isus“ bio je na neki način polazište same predstave, iz njega je izbrisan scena Ristićevog venčanja. Reditelj postavlja pitanje gde je i da li postoji tanka granica između političkog angažmana i umetničkog delovanja.

Posle ove, publika je imala priliku da pogleda i „Koštanu“ Andraša Urbana u izvođenju subotičkog Narodnog pozorišta, karta više tražila se i za večerašnje izvođenje Urbanove predstave „Kratka priča o antihristu“, u izvođenju Bitef teatra.

Narednih dana publika će moći da uživa i u drugim njegovim komadima „Ban Bank“ i „Neoplanta“ (Novosadsko pozorište), „Životinjska farma“ (HNK Ivana Zajca), „Božić kod Ivanovih“ (Mađarsko državno pozorište Kluž) i „Rodoljupci“ (Narodno pozorište Beograd). Tu su i „Dogvil“ Kokana Mladenovića, „Ruže“ Vlada Troickog, „Ružičasti biber“ u režiji Kristijana Lika, „Birdie“ koreografa Pala Frenaka, „Manipulacije“ Bojana Jablanoveca i „Egzodus“ Sabolča Tolnaija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3806
Povezane teme

andraš urban

desire festival

desire central station

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.