Komentara: 3
Pregleda: 11711

Počeo 15. Interetno festival

24.08.2016. u 15:17h
Izvor: Subotica.com
U našem gradu sinoć je počeo 15. po redu Interetno festival, koji će u narednih pet dana ugostiti dvanaest folklornih grupa iz naše zemlje i goste iz Mađarske, Rusije, Kostarike, Turskog Kipra, Urugvaja i Argentine. 
Počeo 15. Interetno festival

Centar Subotice postao je Etnopolis, grad u gradu i mesto susreta najrazličitijih kultura i tradicija sa svih meridijana. Za razliku od prethodnih godina, ovogodišnja manifestacija će trajati jedan dan duže, a plesne panorame folklornih grupa obogatiće i koncerti na bini ispred Narodnog pozorišta. Tu su i brojni prateći programi kao što su Vinska ulica, sajam starih zanata, gastro selo, Igraonica za decu „Zlatna kapija“...

Festival kultura sveta svečano je otvorio Dragan Đorđević, predsednik Nacionalne sekcije CIOFF-a (Međunarodne sekcije folklornih festivala), koji je naglasio da je Interetno jedan od najvećih i najznačajnijih folklornih smotri u našoj zemlji.

Počeo 15. Interetno festival

Počeo 15. Interetno festival

- Po broju pratećih manifestacija on je sigurno i najbogatiji. Zahvaljujem se MKC „Nepker“ koji čini sve da iz godine u godinu organizuje sve atraktivniji festival, kojim se može ponositi ne samo Subotica, već i cela Srbija – rekao je Dragan Đorđević.

U ime lokalne samouprave prisutne je pozdravila Miroslava Babić, član gradskog veća za kulturu, ističući da je Etnopolis mesto spajanja modernog i tradicionalnog, koji će i ove godine predstaviti stvaralaštvo vrhunskih majstora starih zanata, rukotvoraca pomalo zaboravljenih proizvoda u kojima se oslikava istorija naroda sa ovih prostora.

Počeo 15. Interetno festival

Počeo 15. Interetno festival

- Verujem da će se učesnici Interetna tokom festivalskih dana međusobno upoznati, razmeniti iskustva i sklopiti nova prijateljstva, da će biti u prilici da se upoznaju sa specifičnostima multietničke Subotice, grada koji je ne samo u ovom regionu, već i širom Evrope i sveta, prepoznatljiv po gostoprimstvu, opredeljenju za zajedništvo, toleranciji i negovanju bogatstva različitosti – naglasila je Miroslava Babić. - Narodni običaji su spoljašnji izraz našeg nacionalnog bića po kome smo prepoznatljivi među drugim narodima i zbog toga treba da ih čuvamo i negujemo, kao svoju nacionalnu posebnost. Folklor je veoma bitan deo nacionalnog identiteta i zato verujem da će se već na narednom Interetno festivalu Subotičanima predstaviti i neke od najreprezentativnijih folklornih grupa iz naše zemlje.

U ime organizatora goste i posetioce pozdravila je Marta Takač, predsenica MKC „Nepker“, a oko 200 fotografija sa otvaranja Festivala možete pogledati u povezanom albumu, u nastavku.

Izvor: Subotica.com
Svečano otvaranje XV Interetno festivala Svečano otvaranje XV Interetno festivala Svečano otvaranje XV Interetno festivala Svečano otvaranje XV Interetno festivala Svečano otvaranje XV Interetno festivala Svečano otvaranje XV Interetno festivala Svečano otvaranje XV Interetno festivala Svečano otvaranje XV Interetno festivala
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 11711

Povezana vest

Povezane teme

interetno

interetno festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.