Komentara: 6
Pregleda: 10470

Počela sa radom škola nemačkog jezika

01.12.2016. u 19:22h
Izvor: PR tekst
Posle desetogodišnjeg iskustva u radu "Early learning" metodom za rano učenje engleskog jezika, škola “BIG English Subotica” pokrenula je i školu nemačkog jezika, namenjenu mališanima od 2 do 6 godina, osnovcima i srednjoškolcima.
Počela sa radom škola nemačkog jezika

Časovi u trajanju od 45 minuta, odvijaju se jednom ili dva puta nedeljno u savremeno opremljenim učionicama, uz “smart” interaktivnu tablu i u okruženju u kome se stimulišu pažnja i koncentracija. Grupe  su  do osmoro dece i svaku od njih vodi profesor. Mesečna članarina je 2.000 dinara, a svake nedelje održavaju se besplatni promotivni časovi.

Koji metod koristite u svom radu?

- U radu koristimo “Early learning” metodu, koja oponaša način na koji se uči materni jezik i uz pomoć nje je učenje stranog jezika lako, zabavno i uspešno. Deca su vođena kroz različite vrste situacija na jeziku koji se uči (role-play, gluma, slušanje priča, pevanje, društvene i druge igre, prakticiranje veština crtanja, oblikovanja, pisanja, čitanja i druge vrste saznajnih delatnosti). Sve te situacije doživljavaju kao normalnu aktivnost,  bez unutrašnjeg napora, te su uvek iznova spremna da učestvuju u igri kao učenju i učenju kao igri. Ovo je metod kojim deca zaista nauče strani jezik, a ne samo po koju reč ili pesmice. Već od pete godine savladavaju čitanje i pisanje na stranom jeziku bez imalo napora, takođe, kroz igru. U našoj školi je na stotine dece naučilo da govori engleski jezik tečno, kao svoj maternji. Od sada, od najranijeg uzrasta, mogu da uče i nemački jezik. Znanje stranog jezika je neprocenjivo bogatstvo za ceo život. Moderna lingvistička istraživanja pokazala su da je rano učenje stranog jezika preduslov za njegovo savladavanje, ali i za kasnije lakše učenje ostalih predmeta, razvijanje obe hemisfere mozga, bolje koncentracije, razvoja inteligencije i veće uspešnosti u životu.

Počela sa radom škola nemačkog jezika

Na kom uzrastu je dete kognitivno spremno za učenje drugog jezika?

- Prema mišljenju logopeda, ukoliko se govor razvija normalnim tempom, sa učenjem stranog jezika trebalo bi početi što pre. Mališani tada najlakše prihvataju ritam i muzikalnost, što je vrlo važno, jer se u kasnijem govoru ne primećuje nematernji akcenat. Dokazano je da su deca ovog uzrasta veoma osetljiva na uticaje iz socijalne sredine – čulne utiske, ponašanja, znanja, iskustva, te da je potpuno pogrešno početi sa edukacijom dece tek u školskom uzrastu. U ranom detinjstvu stiče se mnogo više nego tokom čitavog kasnijeg života, a propušteno se teško nadoknađuje.

Koliko je ovakvo učenje svrsishodno?

- Poznato je da dete prve reči izgovara krajem prve godine, a da je najveća osetljivost za razvoj govora, tzv. jezički bum, period od druge do treće godine. Specifična vrsta stimulacije i sistematskog rada sa decom vrtićke dobi presudno će se odraziti na bogatstvo rečnika, usvajanje pravilnih jezičkih struktura i kulturu izražavanja, koje do punog izražaja dolaze tek na kasnijem uzrastu. Učenje drugog jezika od malih nogu u mnogome doprinosi, ne samo bogatijem rečniku, nego i perfektnijem izgovoru, pošto se mišići usta ranije navikavaju na specifičan način izgovora drugog jezika. Nažalost, zbog loše informisanosti i rasprostranjenih predrasuda, učenja u velikim grupama i u neadekvatnim prostorima, roditelji nisu uvek u stanju da razumeju realne mogućnosti svoje dece. Kada govorimo o učenju drugog jezika u mlađem uzrastu, iskustvo pokazuje da su roditeljski stavovi obično iskrivljeni, a očekivanja obojena sumnjom (još je rano, ima za to vremena). Problem je i u tome što deca često uče strani jezik u velikim grupama, u kojima je puno dece, u neadekvatnim prostorima za učenje prepunih igračaka i drugih stimulacija koje im ometaju pažnju i koncentraciju, te se na takvim mestima ne mogu postići željeni rezultati. Zbog toga se stiče utisak da deca u tom uzrastu ni ne mogu mnogo naučiti, što nije tačno. Upravo u ovom uzrastu deca najlakše i najuspešnije nauče strane jezike i to bez imalo napora.

Počela sa radom škola nemačkog jezika

Kako se rano učenje drugog jezika odražava na ovladavanje maternjim jezikom?

- Stepen izloženosti jeziku i umešnost u organizovanju uslova koji stimulišu učenje uticaće na tempo i intenzitet ovladavanja jezikom koji se uči. Za decu koja odrastaju u bilingvalnim porodicama prirodno je usvajanje dva različita jezika istovremeno, bez mešanja. Pri tome je bitno da se svaki roditelj služi samo jednim jezikom, kako bi dete moglo identifikovati jedan jezik sa jednim, a drugi sa drugim roditeljem. Deca, dakle, nose predispoziciju za učenje svih svetskih jezika i jedino bitno je da sa učenjem počnu na vreme i na adekavatan način, primenom “early learning” metoda, na adekvatnom mestu sa obučenim profesorima. Verujemo da će roditelji prepoznati korist savremenog koncepta ranog učenja drugog jezika i na ovaj način obezbediti svojoj deci bolju budućnost kroz znanje stranog jezika.

Prijavite se na besplatan promotivni čas! Za više informacija pozovite 065-80-10-710 ili posetite njihovu FB stranicu.

Izvor: PR tekst
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 10470
Povezane teme

engleski jezik

nemački jezik

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.