Komentara: 9
Pregleda: 12503

Palićko jezero "ni na nebu ni na zemlji"

29.11.2016. u 12:50h
Izvor: RTV
Palićko jezero "ni na nebu ni na zemlji"

Godinu dana prošlo je od najave da će Vlada Nemačke sa 6,5 miliona evra finansirati projekat rešavanja problema zagađenosti Palićkoj jezera. Od tada do danas, osim probnog sanacionog izlova ribe, u javnosti nije bilo mnogo informacija o realizaciji projekta. Sve do sada kada se prethodni i sadašnji gradonačelnik Subotice, Jene Maglai i Bogdan Laban, međusobno optužuju za kašnjenje u eksproprijaciji potrebnog zemljišta.

Rešavanje problema kvaliteta vode u jezeru, uspostavljanje zaštitnog pojasa na obali, izgradnja kanalizacije u naselju Palić i njeno povezivanje sa prečistačem. Ove aktivnosti Vlada Nemačke finansiraće sa bespovratnih 6,5 miliona evra. Kako je najavljeno, u ovoj godini potrebno je izvršiti projektovanje i pripreme, a prethodni i sadašnji gradonačelnik govore oprečno o tome koliko je neophodnog posla urađeno i jedan drugog optužuju za zastoj u realizaciji projekta.

Palićko jezero "ni na nebu ni na zemlji"

Palićko jezero "ni na nebu ni na zemlji"

"Na žalost, eksproprijacija pet parcela za ovih šest meseci je zaista nedovoljan rezultat da bi se to pokazalo. Da smo ostali, da je ostala ta ekipa ljudi koja je to radila već bi se daleko odmaklo po obavezama koje su postojale prema gradu i koje su ugovorne obaveze koje treba da grad ispoštuje. Kasni se najmanje šest meseci s realizacijom tog projekta, ako ne i više", smatra Maglai.

"Postojao je zastoj dok je bio bivši gradonačelnik, pa nismo uspeli za skoro godinu dana da završimo ni jednu do dve eksproprijacije zemljišta, a za ovih tri-četiri meseca mi smo na pola posla i završićemo to u narednih dva do tri meseca, ispunićemo sve rokove. U pravu ste, što se tiče toga bio je zastoj, ali nova lokalna vlast je završila uspešno polovinu posla, drugi deo ćemo završiti do marta meseca, a rokovi su do juna", tvrdi Laban.

Palićko jezero "ni na nebu ni na zemlji"

Misija Nemačke razvojne banke (KfW) u Srbiji, preko koje se donacija realizuje, do sada se, zvanično, ovim povodom nije oglašavala. Prema prošlogodišnjim najavama, realizacija projekta treba da počne sledeće, a da se okonča do 2022. godine.

Izvor: RTV
Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije Subota na Paliću kroz fotografije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 12503
Povezane teme

jezero palić

palićko jezero

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.