Komentara: 0
Pregleda: 6134
Foto

Otvoren šesti Sajam obrazovanja

20.04.2016. u 17:59h
Izvor: Subotica.com
U sredu, 20. aprila Tehnička škola „Ivan Sarić“ je po tradiciji bila domaćin šestog po redu Sajma obrazovanja.
Otvoren šesti Sajam obrazovanja

U svečanoj atmosferi, uz zvuke fanfara, u prisustvu uvaženih gostiju, brojnih učenika i njihovih nastavnika, reči dobrodošlice je uputio Ivan Bajić, direktor Tehničke škole „Ivan Sarić“. Prisutne je pozdravio Blaško Stantić, član Gradskog veća Subotice zadužen za obrazovanje, a Sajam je otvorio Mihalj Njilaš, potpredsednik Pokrajinske vlade i Pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice.

Program otvaranja je obogaćen nastupima učenika subotičke Muzičke škole i učenika škole domaćina. Tokom dva dana na Sajmu će se predstaviti 12 srednjih škola i 7 fakulteta i strukovnih škola, sa ciljem da se učenici upoznaju sa obrazovnim profilima i zanimanjima, planiranim za predstojeću 2016/2017. školsku godinu. Ova manifestacija pruža mogućnost budućim srednjoškolcima i studentima da donesu odluku o svom životnom pozivu. Sajam će posetiti učenici osmih razreda svih osnovnih škola sa teritorije opštine Subotica, a za učenike završnih razreda srednje škole organizovana su predavanja fakulteta i strukovnih škola.

Otvoren šesti Sajam obrazovanja

U okviru Sajma obrazovanja je održan i Okrugli sto na temu: Inplementacija i budućnost dualnog obrazovanja. Skupu su prisustvovale kompanije Continental, Euro Steel, mali preduzetnici (pekari, alatničari) kao i članovi obrazovnih institucija (rukovodioci, nastavnici, pedagozi, psiholozi,..),kao i predstavnik Zavoda za zapošljavanje. U Tehničkoj školi “Ivan Sarić” je program dualnog obrazovanja zastupljen tokom poslednje dve školske godine i po tom programu se školuju deca u okviru obrazovnih profila “Bravar – zavarivač” kao i “Industrijski mehaničar”. Pozitivan odziv preduzeća ukazuje na realno povećanje zahteva za definisane obrazovne profile. Na deficitarnost pomenutih zanimanja ukazuje i realna slika da bravara, glodača, srtugara nema na listi nezaposlenih u Zavodu za zapošljavanje. Poljoprivredna škola iz Bačke Topole takođe ima zastupljen program dualnog obrazovanja u saradnji sa poljoprivrednom firmom (gazdinstvom) “Krivaja”.

Otvoren šesti Sajam obrazovanja

Uočen je realni zahtev da pored škola svoja vrata otvore i kompanije radi upoznavanja sa različitim poslovima i zanimanjima. Evidentno je da osnovne škole imaju vrlo retko priliku da posete pojedine proizvodne pogone i iz prve ruke dobiju informacije o zahtevima u okviru različitih zanimanja. Zaključak je da se moraju svi subjekti obrazovanja i privrede što ranije uključiti u upoznavanje dece sa mogućnostima angažovanja u oblasti proizvodnje kao i usluga. Obrazovne institucije neće biti u moguućnosti da trenutno odgovore na zahteve firmi, pa će i program prekvalifikacija i dokvalifikacija omogućiti brzo pokriće uočenih deficita. Zbog brzih promena na tržištu rada bitno je da promene u školstvu omoguće praćenje postavljenih zahteva. Očekuje se puna podrška Ministarstva prosvete kao i renomiranih kompanija.

Pravni fakultet na Sajmu obrazovanja

Otvoren šesti Sajam obrazovanja

Među osam visokoškolskih obrazovnih ustanova, koji učestvuju na Sajmu obrazovanja u Tehničkoj školi „Ivan Sarić“ je i Privredna akademija iz Novog Sada, u okviru koje posluje i Pravni fakultet za privredu i pravosuđe, koji ima svoju Visokoškolsku jedinicu i u našem gradu.

- "Danas na Sajmu obrazovanja, želimo da upoznamo buduće studente i sadašnje srednjoškolce, sa mogućnostima studiranja kako na Pravnom fakultu za privredu i pravosuđe u Subotici tako i na Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu. Želimo da ih upoznamo, sa svim pogodnostima koje pružamo u prvom upisnom roku, kako i sa stipendijskim programima koje smo uveli od ove godine. Potrebni uslovi za upis, su prosek 4,70 za studente koji žele da upišu FIMEK, dok je za one koji žele da upišu Pravni fakultet, neophodan prosek iznad 4,30. Najbolje učenike očekuje stipendija, koja pokriva pune troškove školarine. Pozivamo sve buduće studente, odnosno maturante iz Subotice i okoline, da posete Sajam obrazovanja i da iskoriste priliku ,da popune Obrazac za pred-prijavu, koji im obezbeđuje 20 posto popusta na školarinu i mogućnost plaćanja na 12 mesečnih rata", izjavila je Tamara Krstić, PR Univerziteta Privredne akademije.

Izvor: Subotica.com
Šesti Sajam obrazovanja Šesti Sajam obrazovanja Šesti Sajam obrazovanja Šesti Sajam obrazovanja Šesti Sajam obrazovanja Šesti Sajam obrazovanja Šesti Sajam obrazovanja Šesti Sajam obrazovanja
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 6134
Povezane teme

sajam obrazovanja Subotica

pravni fakultet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.