Komentara: 13
Pregleda: 26375

Ostali bez struje zbog tuđe krađe

27.10.2016. u 13:14h
Izvor: Subotica.com
Zbog dugogodišnje krađe električne energije bivših vlasnika kuće u kojoj žive, Nevenka Žižić i Muharem Amanović, bračni par sa invaliditetom iz Bajše kod Bačke Topole, već mesec dana žive bez struje.
Ostali bez struje zbog tuđe krađe

Nesluteći šta se krije u plakaru kuće koju su kupili početkom septembra, ovi pošteni ljudi pozvali su ekipu Elektrodistribucije  u Bačkoj Topoli i pokazali im „sklopku“ za koju nisu znali čemu služi.

- Kada smo kupili kuću zvali smo ED da proveri da li su instalacije u ispravnom stanju. Ustanovili su da je sve u redu, krenuli da odlaze, ali sam ih sa kapije vratio i pokazao šta smo zatekli u plakaru, koji smo kupili zajedno sa kućom – priča svoju muku Muharem, koji od 12. godine živi sa distrofijom mišića. - Čim su otvorili rekli su da je to krađa struje, otišli smo na tavan i tamo zatekli ceo sistem.

Iako su radnici na licu mesta utvrdili da je sistem za krađu struje star više od dve decenije i da su za krađu krivi bivši vlasnici, inače pokojni, struja je odmah isključena.

Da bi ponovo dobili struju, Nevenka i Mićo najpre su trebali da plate oko 300 hiljada dinara – 88 hiljada za priključak i oko 190 hiljada na ime troškova. Za porodicu koja živi od Mićine invalidnine i onoga što Nena zaradi kada je angažovana na javnim radovima, ta suma je ogromna i nedostižna.

- Sada nam je rečeno nam je da su odustali od krivičnog gonjenja, pošto su zaključili da nismo krivi. Ne moramo da platimo troškove, ali i dalje moramo da platimo priključak – dodaje Nena. - Danas sam poslala molbu u Beograd u sam vrh Elektrodistribucije i nadamo se da će biti efekta. Rečeno nam je da moramo da kupimo kabal od bandere do sata na kući, da će ukoliko odobre doći da urade atest i tek onda uključiti. Već smo umorni od ovoga.

Porodica je postupila pošteno, a za to je „nagrađena“ mrakom u kom žive već mesec dana. Zahvaljujući komšijama i kablu koji su prevukli mogu na rešou da ugreju vodu i nešto skuvaju. Umesto da uživaju u novom domu, prvi dani su se, nažalost, pretvorili u pravu noćnu moru.

U Elektrodistribuciji nam je rečeno da je sve urađeno po zakonu i kako nalaže procedura.

- Na zahtev novog vlasnika nekretnine na adresi Blatna 44, Bajša, izdat je nalog za kontrolu mernog mesta. Radnici Elektrodistribucije Subotica tokom kontrole mernog mesta 28.9. utvrdili su neovlašćeno korišćenje električne energije. Na tavanu je oštećen glavni vod i nemerena električna energija je sprovedena kroz orman u prostorije objekta – kažu u EPS-u. - Na osnovu Zakona o energetici, operator prenosnog, odnosno distributivnog sistema je dužan da isključi objekat krajnjeg kupca sa sistema u sledećim slučajevima: - neovlašćene potrošnje iz člana 198. (stav 1. tač. 1 - 6) ovog zakona i zato je objekat isključen sa distributivne mreže. EPS će učiniti sve u okviru ovlašćenja i nadležnosti da novo uključenje sprovede u najkraćem mogućem roku.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 26375
Povezane teme

elektrodistribucija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.