Komentara: 4
Pregleda: 3954

Osnovci otkrivali tajne astronomije

06.05.2016. u 17:21h
Izvor: Subotica.com
U okviru projekta "Kosmo(p)lov - Csillagles" 65 učenika trećih i četvrtih razreda OŠ „Sečenji Ištvan” imalo je priliku da sa studentima Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku za koje je ova osnovna škola i škola-vežbaonica, uz pomoć četiri teleskopa koje škola poseduje izučava nebeska tela u okviru astronomske noći organizovane u samoj školi.
Osnovci otkrivali tajne astronomije

Cilj projekta je bilo razvijanje radoznalosti i zainteresovanosti učenika za jednu od najstarijih nauka ‒ astronomiju, kako bi savladali osnovna saznanja o Zemlji, Sunčevom sistemu i Svemiru, samostalno zaključivali i primenjivali stečeno znanje, te razvijali osećaj za timski rad kroz praktičnu nastavu.

Učenici su od 17 časova posetili pet radionica u kojima su mogli da nauče osnove astronomije, da se igraju edukativnih igara koristeći interaktivnu tablu, da izvode eksperimente, crtaju i uče origami, kao i da se igraju igara i uče iz njih putem doživljaja. Zatim su odslušali predavanja o teleskopima i saznali kako se oni koriste, da bi pogledali Sunce, a uveče, i praktično konkretnije primenili novostečeno znanje posmatrajući sazvežđa, Mesec i Jupiter. Noć su učenici prespavali u fiskulturnoj sali, a ujutro su uz muziku i jutarnje vežbe pozdravili sunce i novi dan i pripremili izložbu svojih radova sa umetničke radionice.

Osnovci otkrivali tajne astronomije

U ceo projekat bilo je aktivno uključeno dvadeset studenata Učiteljskog fakulteta na mađarskom nastavnom jeziku kojima su ove aktivnosti, uz pomoć njihovih profesora mentora, bile i jedinstvena praktična nastava, a takođe i dvadeset nastavnika OŠ „Sečenji Ištvan” – predavača na radionicama i dežurnih nastavnika. Specijalni gosti-predavači bili su i dr Ferenc Koco, prof. u penziji i astronom-amater i Tomislav Bandin, astronom-amater, član mnogih astronomskih udruženja u Srbiji i roditelj učenika škole, a veliku pomoć ovom projektu pridoneli su i roditelji, koji su takođe bili prisutni tokom aktivnosti ovoga projekta.

Osnovci otkrivali tajne astronomije

U projekat je uključena i šira lokalna zajednica: uz pomoć roditelja Đerđa Mesaroša obezbeđena je večera za učesnike donacijama od „Timea" marketa iz Nose, Mlekare „Mimi“iz Malih Pijaca, „Goldenfrukta“ iz Hajdukova, Klanice „Noge“ iz Šupljaka, Radija 90 iz Hajdukova, Hedera kluba iz Hajdukova, dok je doručak učesnicima obezbedila pekara "Beli golub".

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3954
Povezane teme

OŠ Sečenji Ištvan

učiteljski fakutet na mađarskom jeziku

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.