Komentara: 1
Pregleda: 4992

Okrugli sto - Trgovina ljudima nije mit

12.11.2013. u 15:26h
Izvor: RTV City
Okrugli sto pod nazivom „Trgovina nije mit“ namenjen psiholozima, pedagozima, nastavnicima i koordinatorima učeničkih parlamenata imao je za cilj da ih upozna sa dosadašnjim radom i predviđenim aktivnostima Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima. Program se sprovodi u partnerstvu sa NVO i telima republičke Vlade uz podršku EU.
Okrugli sto - Trgovina ljudima nije mit

Lokalna mreža za borbu protiv trgovine ljudima predstavlja vid multisektorske saradnje i od septembra se putem nje sprovode aktivnosti na prevenciji i suzbijanju trgovine ljudima i pratećih problema poput identifikacije i zbrinjavanja žrtava.

Pored Centra za socijalni rad, PU, Javnog tužilaštva, Doma zdravlja, lokalne samouprave i drugih institucija, članovi mreže su i NVO a glavna ciljna grupa u narednom periodu jesu osnovne i srednje škole u kojima će se sprovoditi različiti vidovi edukacije.

Ova akcija se sprovodi u 8 gradova Srbije a glavna pitanja odnose se na objašnjavanje samog pojma trgovine ljudima, kako je prepoznati i kako je sprečiti.

Dijana Prćić, direktorica Centra za socijalni rad

„Današnji sastanak ima za cilj da edukuje nastavnike, psihologe, pedagoge i one koji su zanteresovani i predloženi ispred srednjih škola da prenesu ovo znanje koje ćemo im danas pružiti.“

Potencijalne mete trgovaca ljudima su gotovo svi građani, pre svega zbog lošeg materijalnog stanja. Ipak, najugroženija su deca koja čine više od polovine žrtava ali tu spadaju i odrasli muškarci i žene. Ideja je da se zajedničkim snagama pomogne žrtvama i da one budu zbrinute pa će iz svake institucije i NVO biti određeno nekoliko ljudi koji će raditi na ovim problemima.


Etela Jerinkić, član GV zadužena za obrazovanje

„Potrebno je da radnici u vaspitno-obrazovnom sistemu prepoznaju ovaj problem i da prepoznaju žrtve i ne samo da se pruži podrška žrtvama nego, ukoliko je moguće, na uzroke da se deluje. Po statistikama su žrtve trgovine ljudima oni učenici koji su na neki način marginalizovani, koji su socijalno isključeni, čije porodice žive u stanju socijalne isključenosti i zbog toga imamo situaciju da oni u školi budu izolovani i da doživljavaju neuspehe.“

U Subotici, kao pograničnom području, postoji velika verovatnoća trgovine ljudima pa je potrebno delovati preventivno u celoj zajednici a posebno u osetljivim grupama kao što su Romi.


Stevan Nikolić, predsednik UO Edukativnog centra Roma

„Pozdravljamo formiranje ove mreže na lokalu. To je način da se formira intersektorska saradnja sa relevantnim institucijama. Da informacije o trgovini ljudima mogu brže da se prošire, da se uspostave adkvatni mehanizmi kako da se spreči i mislim da je ovo jedini način kako možemo da delujemo i u slučaju evidentiranja trgovine ljudima ali i preventivno.“

 

Izvor: RTV City
Okrugli sto - borba protiv trgovine ljudima Okrugli sto - borba protiv trgovine ljudima Okrugli sto - borba protiv trgovine ljudima Okrugli sto - borba protiv trgovine ljudima Okrugli sto - borba protiv trgovine ljudima Okrugli sto - borba protiv trgovine ljudima Okrugli sto - borba protiv trgovine ljudima Okrugli sto - borba protiv trgovine ljudima
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 4992
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.