Komentara: 4
Pregleda: 3134

Održana promocija priručnika "Čarobni srpski"

29.09.2014. u 16:16h
Izvor: RTV City
U organizaciji Stručnog skupa aktiva nastavnika osnovnih škola predmeta Srpski jezik kao nematernji, u petak je u školi Ivan Goran Kovačić održana promocija priručnika Čarobni srpski,priručnika za učenike i nastavnike iz srpskog jezika kao nematernjeg za 5.razred osnovne škole.Autorke priručnika su nastavnice iz škole Sečenji Ištvan profesorke Vesna Vajs i Aleksandra Tadić.
Održana promocija priručnika "Čarobni srpski"

Donacijom Ministarstva za ljudske resurse Republike Mađarske svi nastavnici i učenici petih razreda osnovnih škola dobili su besplatno priručnik koji im je itekako nedostajao. Ideja je potekla u saradnji Udruženja prosvetnih radnika Mađara Severne Bačke i Stručnog skupa aktiva nastavnika predmeta Srpski jezik kao nematernji.

U praksi nastavnici su imali samo jedan udžbenik i to za sve nacionalne manjine.I eto brojnih problema i u nastavi i u praksi. Koren problema je u zastarelom i krutom sistemu obrazovanja. Nastavni planovi i programi po kojima se uči srpski kao nematernji jezik, napisani su još devedesetih godina, opterećuju učenike mnoštvom suvišnog, a da, istovremeno, učenici po završetku školovanja nemaju aktivno znanje srpskog jezika. Osim toga, programi su pisani po univerzalnom principu, važe za sve pod jednakim uslovima i ne prate specifičnosti na terenu. I upravo je ta komunikativno-iskustvena metoda, koja polazi od praktičnih stvari koje će učenicima biti potrebne u svakodnevnom životu primenjena u priručniku "Čarobni srpski".

Prilično izraženi problemi u komunikaciji, naročito među mlađim pripadnicima različitih etničkih grupa u našoj sredini , odraz su dugogodišnje zapuštenosti prosvetnog sistema. Tempo reformi na ovom polju prati mnoštvo poteškoća, a praksa se pokazala kao najbolji učitelj.Ono što je aktuelno u ovom pitanju je novi, razrađeni plan i program za srpski kao nematernji jezik koji bi trebao da se razradi do početka sledeće školske, 2015/16.

Radna grupa ovaj problem nalazi u Strategiji razvoja prosvete, koji je usvojen,ali još uvek nije donet akcioni plan njegove primene. Srećom da se priručnik”Čarobni srpski” nije rukovodio ovim kalendarom republičkog Ministarstva prosvete i da su profesorke Vajs i Tadić uspele da napišu priručnik koji će pomoći nastavnicima i učenicima da se upoznaju sa elementima kulture srpskog naroda čiji jezik uče i da kod učenika razviju svest o drugima u okruženju,ali i o svom mestu i ulozi u tom društvenom miljeu.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3134
Povezane teme

Oš Ivan Goran Kovačić

OŠ Sečenji Ištvan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.