Komentara: 5
Pregleda: 14977

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

22.05.2016. u 16:37h
Izvor: Subotica.com
Na hiljade Subotičana svih generacija posetilo je izložbe i druge sadržaje organizovane na 30 lokacija u "Noći muzeja" u našem gradu. 
Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

Sa prospektom u rukama, krenuli smo sa njima u obilazak zanimljivih postavki. Prva stanica – Gradski muzej. Već na ulazu zatekla nas je velika gužva. Sa drugim, brojnim posetiocima, sa velikim ineteresovanjem posmatrali smo postavku Narodnog muzeja iz Beograda „Centralni Balkan između grčkog i keltskog sveta – Kale-Krševica 2001 – 2011“, koja prikazuje dinamičnu istoriju ovih prostora kroz elemente svakodnevnog života - upotrebne predmete, zanate koji su se izučavali i objekate koji su podizani. Inače, lokalitet smešten na uzvišenju Kale u selu Krševica nadomak Bujanovca, pokazuje sve karakteristike urbane celine koja je nastala i razvijala se pod jakim grčkim uticajem, da bi, nekoliko vekova kasnije, nestala nakon keltskih osvajanja.

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

Sa jednakom pažnjom, ali i divljenjem i čuđenjem, gledali smo neke od predmeta koje je sa svojih putovanja doneo Oskar Vojnić (1864-1914). Subotički baron poklonio je muzeju oko 300 predmeta sa brojnih putovanja iz Afrike, Azije i Okeanije, a tu je i obilje fotografija na kojima je ovekovečio život lokalnog stanovništva.

Kako se razvijalo vajarstvo i pod kojim uticajima čuli smo od kustosa izložbe „Slikarstvo i vajarstvo jugoslovenskih autora“, dok smo o umetnosti za koju nikada nije bilo granica slušali tokom izložbe „Dela bečkih baroknih slikara u Vojvodini“.

Iz Gradskog muzeja odlazimo u Školu „De Mediči“ gde smo pogledali radove bivših đaka, koji su sada završili fakultete i akademije umestnosti, kao i radove sadašnjih polaznika svih uzrasta.

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

U SKC „Sveti Sava“ dočekuje nas izložba fotografija „Nasleđe“ Rajka Karišića, koja mnoge posetioce vraća u detinjstvo. - Kao da vidim svog dedu kako nam ne dozvoljava da priđemo pčelama, a mi, kao i sva deca, jedva čekamo da on skrene pogled pa da bar pipnemo „trnku“ - puna utisaka kaže jedna naša sugrađanka.

Nošeni duhom tradicije odlazimo u Gradsku suvenirnicu gde obilazimo postavku „Kalupi za trukovanje i njihovi otisci“, koju su zajedno pripremili Gradski muzej, Hemijsko- tehnološka škola i HPD „Matija Gubec“ iz Tavankuta. Na licu mesta smo se uverili kako starinski motivi sa trukova sjajno izgledaju na savremenoj odeći, ali i kako nastaje beli vez – šling i kako se njime ukrašavaju ukrasni i upotrebni predmeti. Okušali smo se i u radionici belog veza, koju su vodile učenice tekstilnog smera Hemijsko-tehnološke škole, ali smo brzo odustali. Pisanje nam mnogo bolje ide.

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

Na davna vremena vratila nas je i „Bunjevačka soba“, postavljena u HKC „Bunjevačko kolo“. Soba prikazuje nekadašnji život kroz originalni nameštaj, šling i autentičan eksterijer.

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

U holu Gradske kuće kroz brojne fotografije iz fonda Istorijskog arhiva Subotice upoznali smo se sa delom bogate istorije FK „Bačka 1901“, koja ove godine proslavlja 115 godina postojanja.

Na samom trgu dočekali su nas zid i sprejovi raznih boja. Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture sjajnom multimedijalnom akcijom “Zid” poručio je - Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće! Pa se vi usudite da ružite ono što su nam preci ostavili.

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

Ljubitelji stripa, kao i mnogi drugi, sa oduševljenjem su posmatrali radove Aleksandra Zografa u „Savremenoj galeriji“, gde je potom održana i radionicu izrade stripa. Na istom mestu, ali na spratu, priređena je izložba „Putovanje imaginarnim prostorom" Milana Stanojeva, doajena umetničke grafike. - Svako delo mora da učini neki pomak. Jedino tako mogu biti zadovoljan – poručuje autor.

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

Velika gužva dočekala nas je i na ulazu u Novu opštinu gde je postavljena „Izložba minijaturnih železnica“. U organizaciji subotičkih maketara male železnice „Free Time Rail“ posetioci su imali priliku da vide oko 20 minijaturnih železničkih kompozicija. Naravno, u pokretu.

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

Zanimljivu izložbu pripremila je i „Rotografika“, koja je zahvaljujući dugoj tradiciji postala pravi muzej štamparskih mašina. Od mašine „hajdelberg”, koja je u preduzeće stigla 1926. godine a može se pretpostaviti da je ona slova na papir otiskivala još i ranije, do mašina iz pedesetih, šezdesetih ili sedamdesetih godina, „ofset” mašina iz tog perioda... U štamparstvu možda nema više slovoslagača, tipografa, litoretušera, cinkografa, ali i dalje žive mašine i alati na kojima su radili.

Održana Noć muzeja na 30 lokacija u Subotici

Vraćamo se do Otvorenog univerziteta i obilazimo Izložbu plakata Međunarodnog festivala pozorišta za decu. Bliži se ponoć, a ulice i dalje vrve od ljudi. Zahvaljujući ovoj manifestaciji, naš grad je bar na kratko oživeo i postao nalik metropoli.

U nastavku možete pogledati fotografije iz 14 fotoalbuma.

Izvor: Subotica.com

Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti

Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti Retrospektivna izložba radova bivših učenika koji su završili fakultete i akademije umetnosti
Pogledaj ostale fotografije

Izložba minijaturnih železnica

Izložba minijaturnih železnica Izložba minijaturnih železnica Izložba minijaturnih železnica Izložba minijaturnih železnica Izložba minijaturnih železnica Izložba minijaturnih železnica Izložba minijaturnih železnica Izložba minijaturnih železnica
Pogledaj ostale fotografije

Izložba slika nastalih na umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić 2011-2015."

Izložba slika nastalih na umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić 2011-2015." Izložba slika nastalih na umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić 2011-2015." Izložba slika nastalih na umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić 2011-2015." Izložba slika nastalih na umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić 2011-2015." Izložba slika nastalih na umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić 2011-2015." Izložba slika nastalih na umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić 2011-2015." Izložba slika nastalih na umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić 2011-2015." Izložba slika nastalih na umjetničkoj koloniji "Stipan Šabić 2011-2015."
Pogledaj ostale fotografije

Filmska radionica za decu

Filmska radionica za decu Filmska radionica za decu Filmska radionica za decu Filmska radionica za decu Filmska radionica za decu Filmska radionica za decu Filmska radionica za decu Filmska radionica za decu
Pogledaj ostale fotografije

Izložba stripova Aleksandra Zografa i promocija zbirke stripova "Zlato na mesecu"

Izložba stripova Aleksandra Zografa i promocija zbirke stripova "Zlato na mesecu" Izložba stripova Aleksandra Zografa i promocija zbirke stripova "Zlato na mesecu" Izložba stripova Aleksandra Zografa i promocija zbirke stripova "Zlato na mesecu" Izložba stripova Aleksandra Zografa i promocija zbirke stripova "Zlato na mesecu" Izložba stripova Aleksandra Zografa i promocija zbirke stripova "Zlato na mesecu" Izložba stripova Aleksandra Zografa i promocija zbirke stripova "Zlato na mesecu" Izložba stripova Aleksandra Zografa i promocija zbirke stripova "Zlato na mesecu" Izložba stripova Aleksandra Zografa i promocija zbirke stripova "Zlato na mesecu"
Pogledaj ostale fotografije

Izložba fotografija Nikole Tumbasa "Vera"

Izložba fotografija Nikole Tumbasa "Vera" Izložba fotografija Nikole Tumbasa "Vera" Izložba fotografija Nikole Tumbasa "Vera" Izložba fotografija Nikole Tumbasa "Vera" Izložba fotografija Nikole Tumbasa "Vera" Izložba fotografija Nikole Tumbasa "Vera" Izložba fotografija Nikole Tumbasa "Vera" Izložba fotografija Nikole Tumbasa "Vera"
Pogledaj ostale fotografije

Izložba fotografija: 115 godina fudbalskog kluba „Bačka 1901“

Izložba fotografija: 115 godina fudbalskog kluba „Bačka 1901“ Izložba fotografija: 115 godina fudbalskog kluba „Bačka 1901“ Izložba fotografija: 115 godina fudbalskog kluba „Bačka 1901“ Izložba fotografija: 115 godina fudbalskog kluba „Bačka 1901“ Izložba fotografija: 115 godina fudbalskog kluba „Bačka 1901“ Izložba fotografija: 115 godina fudbalskog kluba „Bačka 1901“ Izložba fotografija: 115 godina fudbalskog kluba „Bačka 1901“ Izložba fotografija: 115 godina fudbalskog kluba „Bačka 1901“
Pogledaj ostale fotografije

Kalupi za trukovanje i njihovi otisci – izložba i radionica

Kalupi za trukovanje i njihovi otisci – izložba i radionica Kalupi za trukovanje i njihovi otisci – izložba i radionica Kalupi za trukovanje i njihovi otisci – izložba i radionica Kalupi za trukovanje i njihovi otisci – izložba i radionica Kalupi za trukovanje i njihovi otisci – izložba i radionica Kalupi za trukovanje i njihovi otisci – izložba i radionica Kalupi za trukovanje i njihovi otisci – izložba i radionica Kalupi za trukovanje i njihovi otisci – izložba i radionica
Pogledaj ostale fotografije

Noć muzeja u Gradskom muzeju

Noć muzeja u Gradskom muzeju Noć muzeja u Gradskom muzeju Noć muzeja u Gradskom muzeju Noć muzeja u Gradskom muzeju Noć muzeja u Gradskom muzeju Noć muzeja u Gradskom muzeju Noć muzeja u Gradskom muzeju Noć muzeja u Gradskom muzeju
Pogledaj ostale fotografije

Izložba fotografija Rajka Karišića "Nasleđe"

Izložba fotografija Rajka Karišića "Nasleđe" Izložba fotografija Rajka Karišića "Nasleđe" Izložba fotografija Rajka Karišića "Nasleđe" Izložba fotografija Rajka Karišića "Nasleđe" Izložba fotografija Rajka Karišića "Nasleđe" Izložba fotografija Rajka Karišića "Nasleđe" Izložba fotografija Rajka Karišića "Nasleđe" Izložba fotografija Rajka Karišića "Nasleđe"
Pogledaj ostale fotografije

Multimedijalna akcija Zid: Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće!

Multimedijalna akcija Zid: Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće! Multimedijalna akcija Zid: Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće! Multimedijalna akcija Zid: Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće! Multimedijalna akcija Zid: Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće! Multimedijalna akcija Zid: Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće! Multimedijalna akcija Zid: Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće! Multimedijalna akcija Zid: Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće! Multimedijalna akcija Zid: Onom koji švrlja po kulturnom nasleđu – sedam godina nesreće!
Pogledaj ostale fotografije

Art & Wine market, GIFEST Hommage

Art & Wine market, GIFEST Hommage Art & Wine market, GIFEST Hommage Art & Wine market, GIFEST Hommage Art & Wine market, GIFEST Hommage Art & Wine market, GIFEST Hommage Art & Wine market, GIFEST Hommage Art & Wine market, GIFEST Hommage Art & Wine market, GIFEST Hommage
Pogledaj ostale fotografije

Noć muzeja u "Bunjevačkoj sobi"

Noć muzeja u "Bunjevačkoj sobi" Noć muzeja u "Bunjevačkoj sobi" Noć muzeja u "Bunjevačkoj sobi" Noć muzeja u "Bunjevačkoj sobi" Noć muzeja u "Bunjevačkoj sobi" Noć muzeja u "Bunjevačkoj sobi" Noć muzeja u "Bunjevačkoj sobi" Noć muzeja u "Bunjevačkoj sobi"
Pogledaj ostale fotografije

Razgledanje grafičkog muzeja štamparije

Razgledanje grafičkog muzeja štamparije Razgledanje grafičkog muzeja štamparije Razgledanje grafičkog muzeja štamparije Razgledanje grafičkog muzeja štamparije Razgledanje grafičkog muzeja štamparije Razgledanje grafičkog muzeja štamparije Razgledanje grafičkog muzeja štamparije Razgledanje grafičkog muzeja štamparije
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 14977
Povezane teme

noć muzeja

noć muzeja u subotici

program noć muzeja

noć muzeja slike

noć muzeja fotografije

noć muzeja 2016

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.