Komentara: 1
Pregleda: 2587

Održan projekat "Razvoj elektronskog poslovanja"

27.04.2016. u 18:26h
Izvor: Subotica.com
Na Otvorenom univerzitetu predstavljena je internet platforma www.e-dukator.rs koja omogućava potrošačima da se informišu o pravima, posebno u okviru kupovine na internetu, procedurama za žalbe i bezbednoj kupovini.
Održan projekat "Razvoj elektronskog poslovanja"

Internet platforma, prva te vrste u našoj zemlji, razvijena je u okviru projekta pod nazivom "Razvoj elektronskog poslovanja", čiju je realizaciju podržala Evropska unija.

Prema rezultatima istraživanja sprovedenim u oktobru 2015. godine, oko 35 odsto građana Srbije kupuje preko interneta. Na taj način, najčešće se kupuje odeća i obuća, uglavnom na domaćim sajtovima, a plaćanje se vrši nakon preuzimanja robe. Među online kupcima, čak 59 odsto je odgovorilo da ne bi znali kome da se obrate ukoliko bi došlo do problema, pa je osnovni cilj razvijanja specijalizovane internet platforme bila edukacija i informisanje.

-Sa razvojem modernih tehnologija, naročito interneta otvara se neslućen spektar mogućnosti za trgovinu. Sve je više potrošača koji elektronski kupuju robu i uslugu a ova internet plaforma je namenjena građanima koji imaju priliku da upoznaju svoja prava i polaganjem testa dobiju sertifikat. To konkretno znači da će građani kada budu naručivali robu preko interneta biti dovoljno informisani, da će biti osposobljeni da pregledajusajt trgovca, da budu obazrivi sa čijeg sajta naručuju, da budu sigurni da ono što će naručiti će i stići na njihovu adresu-kaže Nevena Praizović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Održan projekat "Razvoj elektronskog poslovanja"

Projekat "Razvoj elektronskog poslovanja" u vrednosti oko 2,5 miliona evra je osmišljen da doprinese unapređenju razvoja digitalne privrede.

- On se sastoji iz nekoliko oblasti. Prva je povećanje svesti u sektoru sektoru malih i srednjih preduzećima o koristi koju donosi koncept elektronske trgovine, elektronskog poslovanja i digitalnih aplikacija koje se mogu upotrebiti kao inovativno sredstvo za povećanje konkurentnosti i smanjivanje troškova poslovanja. Druga oblast su potrošači u elektronskoj trgovini i zbog toga smo ovde-kaže vođa projekta, Lešek Jakubovski.

Projektne aktivnosti se realizuju u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija, kao i Ministarstvom privrede. Nakon promocije u Subotici, web platforma će biti predstavljena u još 13 gradova širom zemlje.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 nedelju
Komentara: 1
Pregleda: 2587
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.