Komentara: 3
Pregleda: 2692

Održan okrugli sto posvećen podršci maloletnim migrantima bez pratnje

25.05.2016. u 18:25h
Izvor: Subotica.com
U Regionalnoj privrednoj komori je održan okrugli sto posvećen podršci maloletnim migrantima bez pratnje na kojem su učestvovali predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva unutrašnjih poslova, Doma zdravlja, Crvenog krsta i nevladinih organizacija. Okrugli sto u Subotici je jedan od planiranih četiri u okviru višegodišnjeg projekta, čiju realizaciju finansijski podržava Švajcarska.
Održan okrugli sto posvećen podršci maloletnim migrantima bez pratnje

Prema podacima, tokom prošle godine kroz našu zemlju je prošlo oko 900 hiljada migranata, a prema procenama trećinu su činila deca. U istom periodu, 200 maloletnih migranata bez roditeljske pratnje je bilo smešeno u neku od posebnih ustanova sistema socijalne zaštite.

- Svako dete ima individualnu priču. Postojale su situacije gde su deca krenula sama u određenoj grupi, u nekim slučajevima su roditelji već bili u zemljama Evropske unije a bilo je i slučajeva kada su zbog određene prepreke na putu deca ostala bez pratnje odraslih lica. Pored institucija u sistemu koje su dobro radile svoj posao, jer su pružile podršku i smeštaj deci, postojala je i odlična saradnja organizacije Crvenog krsta Srbije i međunarodnih organizacija, koji su pokušavali da spoje decu sa roditeljima.Trenutno je u ustanovama sistema socijalne zaštite smešteno troje maloletnih migranata bez pratnje odraslih -objašnjava Aleksandara Miletić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i dodaje-Mi smo se danas sastali kako bi razmenili iskustva u ovoj oblasti i unapredili saradnju u budućnosti.

Održan okrugli sto posvećen podršci maloletnim migrantima bez pratnje

Održan okrugli sto posvećen podršci maloletnim migrantima bez pratnje

Cilj projekta „Podrška maloletnim migrantima bez pratnje“ je jačanje sistema socijalne zaštite i drugih instituacija koji se bave ovom problematikom, sa akcentom na povećanje kapaciteta za smeštaj maloletnih lica bez roditeljske pratnje, posebno devojčica.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 2692
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.