Komentara: 9
Pregleda: 5073

Održan 9. Memorijalni turnir "Refik Memišević - Brale"

22.06.2014. u 12:14h
Izvor: Subotica.com
Memorijalni međunarodni turnir "Refik Memišević - Brale" za rvače održao se po deveti put u Subotici u znak sećanja na subotičkog rvača - člana Spartaka, reprezenativca Jugoslavije, olimpijca i šampiona sveta. Ove godine na takmičenju je učestvovalo osam vrlo kvalitetnih reprezentacija koje se nalaze u samom vrhu svetskog rvanja. Ekipno najbolja je bila reprezentacija Mađarske, ispred Turske i Rusije.
Održan 9. Memorijalni turnir "Refik Memišević - Brale"

Na devetom memorijalnom kadetskom turniru u rvanju održanom u Hali sportova u Subotici učestvovalo je 8 reprezentacija sa 97 takmičara, a to su bile vodeće sile u svetu rvanja - Rusija, Mađarska, Švedska, Turska, Slovačka, Hrvatska, Poljska i Srbija. Srbija je ove godine učestvovala sa 20 rvača, a u kategoriji kadeta Spartak nažalost nije imao nijednog predstavnika.

Ovaj turnir je odlično došao kao provera pred Svetsko prvenstvo koje se održava za 3 nedelje. Kao i prethodnih godina učestvovao je veliki broj talentovanih i perspektivnih mladih rvača, koji su godinama unazad koristili ovaj turnir kao odskočnu dasku za velike uspehe na takmičenjima koja su sledila.

Ekipno najbolji rezultat je ostvarila reprezentacija Mađarske koja je i osvojila turnir, dok je druga bila Turska, odnosne treća Rusija. Jedino zlato za Srbiju osvojio je Sebastaijan Nađ u kategoriji do 54 kilograma.

Dodeljen je i poseban trofej za najboljeg u kategoriji do 100kg (kategorija u kojoj je rvao Refik Memišević), a dobio ga je prvi u toj kategoriji, Turčin Akbijik Erdogan. Trofej je uručila Refikova ćerka Sanja Memišević.

Održan 9. Memorijalni turnir "Refik Memišević - Brale"

Rezultati po kategorijama:

  • 42 kg - Ištvan Vanca (HUN), Kristijan Kečkemeti (HUN), Srđan Kovač (SRB)
  • 46 kg - Tamaš Sentamaši (HUN), Tamaš Turok (HUN), Aleksej Nudliev (RUS), Adam Katona (SRB)
  • 50kg - Tamaš Levai (HUN), Aleksej Čumadanov (RUS), Sebastijan Kolompar (SRB)
  • 54kg - Sebastijan Nađ (SRB), Muhamed Khasavov (RUS), Đerđ Rac (HUN), Isai Hromov (RUS)
  • 58kg - Ardit Fazljija (SWE), Emir Gviazda (POL), Dalibor Karamarković (SRB), Mark Arvai (HUN)
  • 63 kg - Alikasim Tasdemir (TUR), Magmed Mogamedov (RUS), Mehmet Kakrus (TUR)
  • 69kg - Sebastian Berg (SWE), Peter Zelei (HUN), Kristof Niklas (POL), Murat Ozcan (TUR)
  • 76kg - Edvard Racolta (HUN), Kim Megere (SWE), Islam Khadžiev (RUS), Dugukan Kuru (TUR)
  • 85kg - Marsel Kasparek (POL), Bilal Jesilcicek (TUR), Oguzan Karabulut (TUR), Dominik Lajš (HUN)
  • 100kg - Erdogan Akbijik (TUR), Nevzat Tohumcu (TUR), Oleg Agakhanov (RUS), Janerik Brandt (SWE)

Održan 9. Memorijalni turnir "Refik Memišević - Brale"

Trener kadetske reprezentacije Srbije Karadžić Batrić izrazio je zadovoljstvo kvalitetom turnira i ocenio ovogodišnji kao najjači u devetogodišnjoj istoriji.

Učesnici i zvanična lica pohvalila su i ovu organizaciju turnira, zahvalili se na gostoprinstvu i već sada najavili da će se i sledeće godine odazvati i biti gosti tada već jubilarnog 10. turnira u Refikovu čast.

Refik Memišević, legenda subotičkog i jugoslovenskog rvanja

Refik je bio višestruki državni prvak i reprezentativac u rvanju grčko-rimskim stilom, najviše u kategoriji do 100 kg. Rvanjem je počeo da se bavi sa 16 godina u novosadskoj Vojvodini, a od 1975. je bio član subotičkog Spartaka.

Prvu titulu osvojio je 1973. kada je postao omladinski prvak Jugoslavije, a 1976. postao je prvi put seniorski prvak Balkana. Prvu titulu seniorskog šampiona države osvojio je 1977. a prvu medalju na svetskim šampionatima (srebrnu) osvojio je iste godine na šampionatu u Geteborgu. Prvak sveta 1981. dva puta vicešampion sveta (1977. i 1982.), dva puta pobednik Mediteranskih igara i dva puta prvak Balkana.

Održan 9. Memorijalni turnir "Refik Memišević - Brale"

Na olimpijskim igrama učestvovao je 1980. godine u Moskvi i zauzeo četvrto mesto u teškoj kategoriji (100 kg) i 1984. u Los Anđelesu i osvojio srebrnu medalju u superteškoj kategoriji (130 kg). "Srebro" je osvojio posle diskvalifikacije Johansona (Švedska) zbog dopinga.

Refik Memišević je posle povlačenja sa strunjače bio dugogodišnji direktor rvačkog kluba Spartak. Poznati subotički rvač preminuo je 2004. godine, iznenadno u 48. godini života, ali Subotičani su pokazali da ga neće zaboraviti  i već od godinu dana kasnije održan je prvi turnir u njegovu čast, koji je u međuvremenu postao tradicija.

Na turniru su bili prisutni i Refikova deca Sanja i Amir, kao i žena Liljana.

Održan 9. Memorijalni turnir "Refik Memišević - Brale"

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 5073

Povezana vest

Povezane teme

refik memišević brale

rvanje

rvanje grčko rimskim stilom

turnir refik memišević brale

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.