Komentara: 19
Pregleda: 4830

Odluka o oduzimanju državne zemlje crkvenim zajednicama nije usvojena

02.03.2015. u 14:15h
Izvor: Subotica.com
Skupština grada danas nije usvojila odluku Gradskog veća da proglasi ništavnom svoju odluku iz 2007. godine o ustupanju državnog zemljišta crkvama i verskim zajednicama.
Odluka o oduzimanju državne zemlje crkvenim zajednicama nije usvojena

Za donošenje ove odluke bilo je samo sedam odbornika, 20 je bilo protiv, dok je uzdržano bilo njih 23. Interesantno da su uzdržani bili odbornici SVMrogrlas-a, upravo oni koji su ovu tačku i stavili na skupštinski dnevni red.

Naime, Apelacioni sud u Novom Sadu nedavno je doneo presudu da se sva zemlja koja je u državnom vlasništvu uključi u godišnji Program zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini, a to uključuje i oko 700 hektara koje je bez naknade ustupljeno na korišćenje crkveni zajednicama.

- Mi smo odradili svoj deo posla, Gradsko veće je donelo odluku da se ova tačka stavi na dnevni red Skupštine, a rezultat je takav kakav je. Zemljište će se morati staviti u godišnji program, to nije uopšte sporno, a da li će on biti usvojen na sledećoj sednici  to ćemo videti - kaže Šimon Ostrogonac, član Gradskog veća za poljoprivredu. -  Ukoliko ne bude usvojen, resorno ministarstvo će sprovesti licitaciju, a time će grad  ostati bez 40% od cene zakupa, ali i dobiti krivičnu prijavu.

Posledice po gradsku kasu neće biti nimalo blage, a po rečima Grgura Stipića, šefa Kancelarije za poljoprivredu, grad može ostati bez oko 100 miliona dinara.

- Program zakupa sadrži 13.500 hektara plus 700 hektara koje su sada u posedu crkava. Ukoliko sporna zemlja ne bude uvrštena i ministarsvo ne prihvati program, grad će ostati bez prihoda ne samo za tu zemlju, nego i od već sklopljenih sklopljenih ugovora. Ako je prošle godine početna cena bila 257 evra, a najviša 58.000 dinara po hektaru nije tešku izračunati koliko će grad izgubiti - objašnjava Stipić.

Dok odbornici Saveza vojvođanskih Mađara nisu želeli da komentarišu svoj uzdržan stav pri glasanju, njihov koalicioni partneri iz Srpske napredne stranke jasno tvrde da su oni uvek bili protiv ove odluke.

- SNS je uvek bio za to da se ova odluka ne usvoji i to smatramo da je potpuno normalno dok se zemlja u postupku restitucije ne vrati crkvenim i verskim zajednicama. Žao mi je što se koalicioni partner SVM sa nama najpre dogovorio da se odluka ne prihvati, a onda potom bio uzdržan. Očigledno je da nečiji lobiji preovladavaju. U svakom slučaju, treba sačekati da se restitucija završi, ako treba i da se proces ubrza i da se crkvama vrati ono što im je oduzeto – kategoričan je Gojko Radić, šef odborničke grupe SNS-a.

Izvor: Subotica.com
28. sednica Skupštine grada Subotice 28. sednica Skupštine grada Subotice 28. sednica Skupštine grada Subotice 28. sednica Skupštine grada Subotice 28. sednica Skupštine grada Subotice 28. sednica Skupštine grada Subotice 28. sednica Skupštine grada Subotice 28. sednica Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 19
Pregleda: 4830

Povezane vesti

Povezane teme

licitacija državnog zemljišta

crkveno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.