Komentara: 46
Pregleda: 15891

Od Subotice do Beograda za sat vremena

29.11.2013. u 02:08h
Izvor: Portal "24 sata"
Ukoliko se realizuje dogovor premijera Mađarske, Srbije i Kine o modernizaciji železničke pruge od Beograda do Budimpešte, na kojoj će vozovi ići i do 200 kilometara na sat, putnici će iz Beograda do Subotice putovati, umesto sadašnja četiri, kraće od jednog sata.
Od Subotice do Beograda za sat vremena

Kineska železnička korporacija čiji tim boravi u Beogradu najavila je da bi studija izvodljivosti ovog projekta mogla da bude završena već za šest meseci.

Modernizacija pruge Beograd - Subotica, na kojoj bi vozovi išli od 160 do 200 kilometara na sat, prema prvim procenama mogla bi da košta oko 2,3 milijarde evra. Srbija bi u toj investiciji učestvovala sa 885 miliona evra, a Mađari sa 1,5 milijardi.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić, koji se juče sastao s predstavnicima Kineske železničke korporacije, nije mogao da precizira šta će se tačno raditi na toj pruzi.

- Postoje dve varijante. Prva, izvesnija varijanta jeste da se modernizuje postojeća pruga od Beograda do Budimpešte, a druga da se izgradi nova pruga za velike brzine vozova. Mi smo bliži opciji da se radi modernizacija pruge za brzine od 160 kilometara na sat jer je Srbiji na tom pravcu potrebna pruga i za putnički i za teretni saobraćaj - kazao je Antić.

Narednih dana tim iz kineske korporacije razgovaraće s predstavnicima Železnica Srbije.

Izvor: Portal "24 sata"
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 46
Pregleda: 15891
Povezane teme

pruga železnica

železnica subotica

železnička stanica

železnice srbije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.