Komentara: 0
Pregleda: 1897

Obeleženo pet godina Arhus centra

23.03.2016. u 14:25h > 17:15
Izvor: Subotica.com
Povodom pet godina rada Arhus centra Subotica, na Otvorenom univerzitetu, održana je tribina na kojoj su predstavljene izmene i dopune Zakona o upravljanju otpadom, koje je Skupština usvojila u februaru ove godine. Među izlagačima bili su predstavnici Agencije za zaštitu životne sredine, resornog Ministarstva i Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine.
Obeleženo pet godina Arhus centra

Prema rečima samostalnog savetnika u Odeljenju za nacionalni registar izvora zagađivanja Agencije za zaštitu životne sredine, Ljiljane Đorđević, usvojene izmene će dovesti do poboljšanja praćenja toka odlaganja otpada, jer će biti zastupljeni i oni koji samo skladište i predaju otpad.

- Agencija za zaštitu životne sredine je organ za uspostavljanje i vođenje informacionih sistema u ovoj oblasti i ima već uspostavljen sistem izveštavanja. Sada se očekuje da će pravilnici, koji će proizaći iz novog Zakona dovesti do poboljšanja i u kvalitetu i u kvantitetu izveštaja. Dobili smo jedan novi obrazac, na kojem bi trebalo da nam dostave izveštaj svi koji otpad preuzimaju i koji ga predaju dalje. Na taj način ćemo obuhvatiti sve kategorije-kaže Ljiljana Đorđević.

Tokom prošle godine, Arhus centar je organizovao javnu raspravu na ovu temu, a rezultat je bilo dostavljanje 17 predloga i primedbi resornom Ministarstvu. Od upućenih predloga, uvažena su su tri, koja se odnose na produženje dozvola za otkupne stanice, kao i naknade za otkupljene sirovine.

- Prihvaćeni predlozi se odnose na otkupne stanice, odnosno da se dozvola umesto na 5 godina, produžava na svakih 10 godina. Takođe, po njihovom predlogu je bilo da  naknada za otklupljene sirovine ide preko bankovnih računa, a mi smo predložili da to bude preko priznanica, jer ljudi koji skupljaju otpad su uglavnom osobe sa nižim obrazovanjem. I to je i uvaženo-objašnjava koordinatorka Arhus centra, Snježana Mitrović.

Među rezultatima petogodišnjeg rada Arhus centra je organizacija više od 70 seminara, okruglih stolova i javnih rasprava na temu ekologije, kao i rešavanje problema građana  iz oblasti životne sredine.

- Rešavali smo problem MZ Ker, koji se odnosio na postavljanje stuba mobilne telefonije što je i sprečeno. Već nekoliko godina želimo da nađemo rešenje za problem građana u Skadarlijskoj ulici i Azila „Alex“ u Titogradskoj ulici. Nadam se da ćemo to uspeti ove godine. Takođe, želja nam je da što više animiramo građane i predstavnike mesnih zajednica da što više učestvuju na javnim raspravama-ističe Snježana Mitrović.

Regionalni Arhus centar je, uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, nastao potpisivanjem Memoranduma između Ministarstva za zaštitu životne sredine, Grada Subotica i Otvorenog univerziteta.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 0
Pregleda: 1897
Povezane teme

arhus centar

arhus centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.