Komentara: 0
Pregleda: 1663

Obeležena 72. godišnjica formiranja Subotičkog partizanskog odreda

23.08.2016. u 16:57h
Izvor: subotica.rs
U znak sećanja na prvi Subotički partizanski odred, formiran 23. avgusta 1944. godine, danas su, na spomen-obeležje kod nekadašnje partizanske baze „Alkazar”, u Skenderovu, položeni venci.
Obeležena 72. godišnjica formiranja Subotičkog partizanskog odreda

U ime građana Subotice, lokalne samouprave i Gradskog odbora SUBNOR-a, venac su položili član Gradskog veća Ilija Đukanović i zamenik predsednika GO SUBNOR-a Subotica Vojislav Raičević.

Naredbom štaba Bačko-baranjske operativne zone, 23. avgusta 1944. godine, formiran je i Subotički partizanski odred sa zadatkom da vodi operacije u Subotici i okolini. Iz sastava sremskih ili Bačko-baranjskog odreda izvučeno je jedanaest iskusnijih boraca – Bačvana, a za komandanta postavljen Subotičanin Jovan Mikić, koji je dobio partizansko ime Spartak.

Borci Subotičkog partizanskog odreda krenuli su za Suboticu iz baza u bačkopalanačkom ataru. Put od  baze „Moskva“ do Subotice, u dužini od oko 120 kilometara, borci su prevalili za pet noći, od 31. avgusta do 5. septembra.

Za nešto više od mesec dana Subotički partizanski odred, čiji se štab nalazio u bazi „Alkazar“, na salašu Lajče Jaramazovića u Skenderovu, izveo je dvadesetak oružanih akcija.

Obeležena 72. godišnjica formiranja Subotičkog partizanskog odreda

baza „Alkazar“

Prvom diverzijom, izvršenom 10. septembra 1944. godine, minirana su postrojenja električne centrale. Grad je 12 dana bio bez osvetljenja, a većina fabrika nije mogla da radi.

Uz podsećanje da je Tavankut oslobođen 9. oktobra 1944. godine, a dan kasnije i Subotica, predsednik Mesnog udruženja SUBNOR-a Tavankut Pero Šegina je, obraćajući se prisutnima na komemorativnom skupu, rekao da je oslobođenjem Subotice partizanski odred časno i u potpunosti izvršio svoj zadatak i da je, po dolasku VIII vojvođanske brigade, uvećan sa nekoliko stotina dobrovoljaca, ušao u njen sastav.

- Posle oslobođenja Subotice stigla je VIII vojvođanska udarna brigada kojoj je pristupilo, i sa kojom su se borili do oslobođenja naše zemlje, 300 mladića iz Tavankuta. Najtežu bitku vodili su na Batini i u tim borbama poginulo je 76 Tavankućana, kojima dugujemo poštovanje i zahvalnost. Oni su platili životima ovo naše bogatstvo višenacionalnosti koje imamo u Subotici, našem gradu mira, sloge, tolerancije i razumevanja - naglasio je Šegina.

Na spomen-obeležje kod baze „Alkazar” vence su položile i delegacije Mesnog udruženja SUBNOR-a Tavankut i Mesne zajednice „Tavankut”.

Izvor: subotica.rs
Postavljeno pre 7 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1663
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.