Komentara: 36
Pregleda: 6993

Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice

19.03.2016. u 01:03h
Izvor: Subotica.com
Svetom misom u Franjevačkoj crkvi i kulturno-umetničkim programom u Velikoj većnici Gradske kuće, hrvatska nacionalna zajednica sinoć je obeležila dan Svetog Josipa, zaštitnika hrvatskog naroda.
Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice

U organizaciji Hrvatskog nacionalnog veća Sveti Josip, jedan od četiri nacionalna praznika Hrvata u Srbiji, obeležen je uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije, Republike Hrvatske, Pokrajinske vlade i Grada Subotica.

- Kada su praznici hrvatske nacionalne zajednice pre desetak godina ustanovljeni smatrali smo da je neophodno da jedan od četiri praznika bude dan Svetog Josipa. Naime, neki naši praznici jesu regionalni, recimo Ivan Antunović koji je vezan za Bunjevce i Šokce ili ban Jelačić koji je vezan za sremske Hrvate, a blagdan Svetog Josipa se odnosi na sve Hrvate i svi ga obeležavaju - rekao je predsednik Hrvatskog nacionalnog veća, Slaven Bačić.

Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice

Čestitajući praznik pripadnicima hrvatske nacionalne zajednice, savetnik premijera Srbije za regionalnu saradnju i vere, Vladimir Božović je poručio da su svi građani Srbije ravnopravni, ne samo formalno već i suštinski i da jednakost među verama, nacijama i svim narodima predstavlja ono što je pozitivno i čime Srbija izlazi pred Evropu.

- Bogatstvo različitosti, ujedinjeni za bolji život, ujedinjeni za bolju, pravedniju, demokratsku Srbiju je ono što nas ujedinjuje. Misilim da je i poruka koju je ovih dana uputio britanski prestolonaslednik princ Čarls takođe podsticajna u tom smislu. On je kao što znate iz Hrvatske došao u Srbiju i iz naše zemlje uputio poruku mira, zajedništva, ljubavi u regionu i mislim da Srbija želi i neguje dobrosusedske odnose sa Republikom Hrvatskom kao matičnom zemljom Hrvata u Srbiji, a moje prisustvo ovoj proslavi to i manifestuje - kaže Vladimir Božović.

Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice

Obeležavanju je prisustvovao i ambasador Republike Hrvatske u Srbiji, Gordan Markotić, koji izrazio zadovoljstvo što je ovaj značajan datum za Hrvatsku zajednicu u celom svetu obeležen svečano i uz prisustvo predstavnika Vlade Srbije.

U kulturnom delu programa je nastupilo Hrvatsko muzičko udruženje „Festival bunjevačkih pisma“, Hrvatsko kulturno-prosvetno društvo „Jelačić“ iz Petrovaradina, recitatorka Dona Karan, kao i pesnikinja iz Monoštora, Anita Đipanov.

Izvor: Subotica.com
Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice Obeležen praznik hrvatske nacionalne zajednice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 36
Pregleda: 6993
Povezane teme

hrvatska zajednica

ambasador hrvatske

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.