Komentara: 8
Pregleda: 12365
Foto

Obeležavanje 120 godina postojanja Službe za hitnu medicinsku pomoć

28.12.2016. u 14:50h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Srpskog lekarskog društva-Društva lekara Vojvodine danas je obeleženo 120 godina postojanja Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja.
Obeležavanje 120 godina postojanja Službe za hitnu medicinsku pomoć

Povodom obeležavanja jubiljeja organizovan je svečani prijem za nekadašnje radnike Službe, lekare Opšte bolnice, zdravstvenih centara iz susednih gradova i opština, kao i predstavnike ostalih službi Doma zdravlja. Lekar u penziji, dr Deže Čuso prisutne je upoznao sa istorijatom spasilaštva u Subotici od kraja XIX do početka XX veka, dok je načelnica Službe za hitnu medicinsku pomoć Doma zdravlja, dr Kornelija Horvat Jakšić predstavila razvoj službe od 80-tih godina do danas.

Početak rada Službe za hitnu medicinsku pomoć vezuje se za 1896. godinu, kada je lekar Antal Barta sa vatrogascima organizovao Spasilačku službu, koja je izlazila na teren radi pružanja pomoći bolesnima i povređenima.

- Iz te Spasilačke službe izrasla je Služba za hitnu medicinsku pomoć, 1947. godine odvaja se od vatrogasne čete a 1952. godine  premeštena je na lokaciju Petefi Šandora 24, u zgradu u kojoj se mi i danas nalazimo - kaže dr Jakšić Horvat i dodaje - Od tada je prošlo više od 60 godina, nažalost i dalje smo na tom skučenom prostoru, trudimo se da taj prostor učinimo što lepšim i funkcionalnijim, ali to je stari objekat, nefunkcionalan što stvara mnoge poteškoće pri radu. Današnja sanitetska vozila su sve veća, zahtevaju veći prostor, što nažalost na ovoj lokaciji nemamo.

Obeležavanje 120 godina postojanja Službe za hitnu medicinsku pomoć

Obeležavanje 120 godina postojanja Službe za hitnu medicinsku pomoć

Služba za hitnu medicinsku pomoć danas  predstavlja veoma važnu granu medicine, urgentnu medicinu, koja se bavi pružanjem hitne medicinske pomoći za razliku od spasilaštva iz koga je izrasla, u okviru kojega funkcionišu  vatrogasci, policija i Crveni krst.

- U našoj Službi trenutno radi 8 specijalista urgentne medicine, a troje ih je na specijalizaciji, imamo zaista visoko edukovani kadar. Imamo najsavremeniju opremu u sanitetskim vozilima, koju koristimo kako za dijagnostiku, tako i za lečenje na mestu incidenta. Spasilaštvo je tako preraslo u ozbilju granu medicine - dodaje dr Jakšić Horvat - Imamo dve ekipe hitne medicinske pomoć, često imamo i treću lekarsku ekipu, koju čine lekar i medicinski tehničar bez vozača. Imali smo dosta problema sa kadrovima, mnogo je onih koji su otišli u inostranstvo i penziju i sad smo na kraju godine uspeli da održimo broj lekara koji nam pripada.

Zbog konstantnog  problema sa kadrovima i vozilima, te s druge strane velikog broja poziva upućenih Službi, za uspešno funkcionisanje ključna je trijaža.

- Molim naše sugrađane da strpljivo odgovaraju na pitanja naših dispečera, jer naš kadar  je ograničen, te moramo da odredimo koja su najkritičnija mesta gde bi trebalo prvo izaći - poručuje načelnica Službe.

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 120 godina postojanja Službe hitne medicinske pomoći Obeležavanje 120 godina postojanja Službe hitne medicinske pomoći Obeležavanje 120 godina postojanja Službe hitne medicinske pomoći Obeležavanje 120 godina postojanja Službe hitne medicinske pomoći Obeležavanje 120 godina postojanja Službe hitne medicinske pomoći Obeležavanje 120 godina postojanja Službe hitne medicinske pomoći Obeležavanje 120 godina postojanja Službe hitne medicinske pomoći Obeležavanje 120 godina postojanja Službe hitne medicinske pomoći
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 12365
Povezane teme

hitna pomoć

prva pomoć

dom zdravlja subotica

hitna medicinska pomoć

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.