Komentara: 54
Pregleda: 21332

Nova zastava Vojvodine zavijorila se na Gradskoj kući

23.11.2016. u 16:23h
Izvor: Subotica.com
Nova zastava Vojvodine zavijorila se na balkonu iznad svečanog ulaza Gradske kuće.
Nova zastava Vojvodine zavijorila se na Gradskoj kući

Novu zastavu Vojvodine 23. septembra u Novom Sadu svečano je podigao predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović, samo nedelju dana nakon što su poslanici Skupštine Vojvodine usvojili odluku o uvođenju tradicionalnog grba i zastave Vojvodine koji će se ubuduće isticati pored već postojeće zastave i grba Vojvodine i Srbije.

Oba grba, stari i novi, uporedo će se koristiti u zgradama pokrajinske skupštine, vlade, lokalnim samoupravama, u sastavima pečata pokrajinskih organa i ustanova čiji je osnivač pokrajinska vlada, na poveljama, diplomama, svedočanstvima obrazovnih ustanova na području Pokrajnine.

Zastava Vojvodine je jedan od simbola Autonomne Pokrajine Vojvodine. Prema Statutu Vojvodine usvojenom u maju 2014. godine, Vojvodina ima dve zastave, zvaničnu i tradicionalnu. Zvanična zastava je usvojena na sednici Skupštine APV 27. februara 2004. godine, dok je tradicionalna zastava, bazirana na tradicionalnoj srpskoj trobojci iz 1848. godine, usvojena Statutom Vojvodine iz 2014. Dok je uvođenje "tradicionalnog grba i zastave" usvojena glasanjem 15. septembra 2016.

Od jutros zastava APV viori se na balkonu iznad svečanog ulaza naše Gradske kuće, pored zastave Srbije i dosadašnje zastave Vojvodine sa tri žute zvezde. Među prvim javnim ustanovama u Subotici od nedavno građani su je mogli videti u dvorištu subotičke bolnice.

Nova zastava Vojvodine zavijorila se na Gradskoj kući

Nova zastava Vojvodine zavijorila se na Gradskoj kući

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 54
Pregleda: 21332
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.