Komentara: 19
Pregleda: 21529

Ne lovite smuđa na Paliću

21.09.2016. u 17:02h
Izvor: Večernje novosti
Nadležni priznaju da stanje jezera kod Subotice nije dobro, ali tvrde da nije zabrinjavajuće. Izrazito zelena voda od algi, pa je jedna vrsta ribe dragocena za ekosistem ugrožena.
Ne lovite smuđa na Paliću

Stanje Palićkog jezera, čija voda ovih dana liči na sve, osim na vodu, daleko je od idealnog, ali nadležni uveravaju da nije toliko zabrinjavajuće, koliko na prvi pogled izgleda.

Prema rečima hidrologa Mišela Romana, situacija nije bezazlena, ali je ona uobičajena u ovom periodu godine. Zelena boja jezerske vode dolazi prvenstveno od algi, koje u njemu rastu, a o pomoru ribe, koji se pominje u javnosti, nema ni govora.

- Alge su se tokom leta razmnožavale, dan je sada kraći, a one žive od fotosinteze i prirodno je da će uginuti, ali ekosistem ni tada neće biti potpuno zdrav. Ljudi su prijavljivali da se ribe na površini jezera guše, ali tu o pomoru nema reči - objašnjava Mišel Roman.

Najveći problem u jezeru je proždrljiva riba babuška (srebrni karas), koja se razmnožava u prevelikoj meri i čini 93 odsto ribljeg fonda. Nedavno je izlovljeno 17 tona babuške, a procena je da u jezeru živi oko 160 tona ove ribe, koja jede sve ostale.

Narušavanje bioravnoteže
Izlovljavanjem smuđeva narušićemo bioravnotežu na Paliću, i onda neće biti kupanja u jezeru, a kada oni narastu i kada tu ravnotežu postignemo, onda neće biti problem da se i smuđ upeca.

- Ukupno smo našli 13 vrsta riba, ali jako mali broj jedinki. Primera radi, na 17 tona babuške našli smo osam komada šarana - dodaje Roman. - Sve druge ribe imaju problem da se razmnožavaju, jer ih babuške pojedu, a jedino smuđ može da odbrani svoje riblje gnezdo, a pritom velike jedinke mogu da pojedu babuške.

Upravo zato zaštitari apeluju na ribolovce da ne love smuđa, koji je kao vrsta veoma dobar za ekosistem Palića. Ali, dok njegova populacija ne stasa, potrebno je da prođu dve do tri godine.

- Mladu populaciju smuđa treba pustiti da naraste, jer se tek veliki smuđevi hrane babuškama, ali su pecaroši krenuli da ih love, i to upravo one velike primerke! Svako ko izvadi velikog smuđa, pravi veliku štetu za ekosistem i usporava proces oporavka jezera, jer oni za njega zlata vrede - upozorava Roman. 

Izvor: Večernje novosti
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 19
Pregleda: 21529
Povezane teme

palić

jezero palić

čišćenje palića

kvalitet vode u paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.