Komentara: 3
Pregleda: 4789

Najveći problemi naručilaca u postupcima javnih nabavki u oblasti turizma

25.08.2016. u 18:43h
Izvor: Subotica.com
U Kongresnoj sali Male gostione na Paliću potpredsednik Pokrajinske vlade, Ivan Đoković otvorio je danas dvodnevni seminar na temu „Javne nabavke u Republici Srbiji“. Organizator seminara, koji je okupio naručioce i ponuđače u postupcima javnih nabavki iz cele zemlje, je Institut za ekonomiju i pravo.
Najveći problemi naručilaca u postupcima javnih nabavki u oblasti turizma

Savetovanje je imalo za cilj da prvenstveno naručiocima, odnosno korisnicima budžetskih sredstava u postupcima javnih nabavki, ukaže na praktična rešenja problema koje donosi primena Zakona o javnim nabavkama. Poseban akcenat bio je na najčešćim nepravilnostima u u radu korisnika javnih sredstava, koji su utvrđeni od strane budžetske inspekcije.

- Pored sprovođenja postupaka javnih nabavki, cilj je bolje praćenje izvršenja ugovora, jer su tu najveće nepravilnosti. Drugi dan ćemo odvojiti za Komisiju za zaštitu prava ponuđača vezano za pet najčećih postupaka u praksi, to su nabavka usluga fizičko-tehničkog obezbeđenja, nabavka tonera i kancelarijskog materijala, medicinske opreme, hrane i prehrambenih proizvoda, a posebno zanimljiv postupak je nabavka usluga turističkih agencija-smeštaja i hotela gde smo prethodnih godina utvrdili da su najveći problemi naručilaca-kaže izvršni direktor Instituta za ekonomiju i pravo, Miloš Knežević.

U uvodnom predavanju, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković je ukazao na značaj prevazilaženja problema u postupcima javnih nabavki u domenu organizacije izleta i rekreativnih nastava u školama, koji opterećuju razvoj turizma kako u Srbiji, tako i u Vojvodini.

- Sredstva roditelja koja se izdvajaju za rekreativne nastave i izlete se tretiraju kao budžetska sredstva i podložna su postupku javnih nabavki. Zbog toga Srbija gubi na godišnjem nivou oko 500 hiljada noćenja, od čega Vojvodina učestvuje sa oko 150 do 200 hiljada. Takođe, trpe i sami đaci i profesori zbog komplikovanih procedura i zbog određenih žalbenih postupaka jer im se jednostavno nekad ne isplati da uđu u postupak javnih nabavki, te ostaju uskraćeni za rekreaciju i edukaciju u prirodi - ističe Đoković dodajući da seminar ima dvostruki značaj za razvoj turizma- Iz domena nadležnosti Pokrajinskog sekretarijata uza privredu i turizam značajno je da podržimo manifestacije u oblasti kongresnog turizma, poput današnje u organizaciji IEP-a, koja okuplja učesnike sa republičkog i pokrajinskog nivoa. To je naša indirektna podrška daljem razvoju kongresnog turizma na nivou Palićkog jezeru i Vojvodine.

Među predavačima su, pored predstavnika organizatora, direktor Uprave za javne nabavke dr Predrag Jovanović, član Republičke komisije za zaštitu prava ponuđača u postupcima javnih nabavki Branislav Cvetković i direktorka Službe za budžetsku inspekciju Grada Beograda, Nada Pavlović Smolović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 4789
Povezane teme

javna nabavka

seminar na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.