Komentara: 9
Pregleda: 4991

Najava 15. Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva

31.08.2016. u 14:15h
Izvor: TV Subotica
Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva, 15. po redu, održaće se od 5. do 9. septembra. Festival organizuje Kulturno-umetničko društvo „Bunjevka“ uz podršku Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine i Bunjevačkog informativnog centra, sa ciljem da na organizovan, jednostavan i pristupačan način prezentuju istorijsko nasleđe, običaje i kulturu bunjevačkog naroda na ovim prostorima.
Najava 15. Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Ovogodišnji Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva proteći će u znaku nekoliko velikih jubileja. Osim 15 godina postojanja Festivala, u pitanju su i 20 godina KUD „Bunjevka“ i 330 godina od doseljavanja Bunjevaca u Bačku. Prema rečima Kate Kuntić, predsednice KUD „Bunjevka“, u tom duhu su birani i programi koji će obeležiti pet festivalskih dana.

Ovo je druga godina kako je Festival bunjevačkog narodnog stvaralaštva uvršten u kulturne manifestacije od značaja za Grad. Iako sa skromnim finansijskim sredstvima, zahvaljujući dobroj volji i entuzijazmu velikog broja onih koji učestvuju u organizaciji i programu bez naknade, Festival će biti prikazan u pravom smislu i svetlu, istakao je predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine, Mirko Bajić.

U ponedeljak, prvog dana  Festivala, na sceni „Jadran“ biće prikazana predstava „Zemlja naši pradidova“, u utorak je na programu predavanje o 330 godina od doseljavanja Bunjevaca u Bačku, u sredu će se održati veče posvećeno 380 godišnjici od rođenja fra Mihajla Radnića, četvrtak je namenjen IV Panel konferenciji „Usmeno narodno blago, običaji i tradicija bački Bunjevaca“ i radionici za izradu tradicionalnih kolača Božićnjaka, a u petak, poslednjeg dana Festivala, biće otvorena izložba fotografija i promocija monografije „Živit s kulturnim nasliđem Bunjevaca“, i svečanost povodom 20 godina KUD-a „Bunjevka“ i 15 godina Festivala.

Najava 15. Festivala bunjevačkog narodnog stvaralaštva

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 4991
Povezane teme

bunjevci

bunjevci subotica

mirko bajić

bunjevci u subotici

dani bunjevačke kulture

bunjevačka nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.