Komentara: 7
Pregleda: 6057

Nagrada za pronalazak subotičkog profesora Kekanovića

27.11.2015. u 15:27h
Izvor: RTV City
Dobitnik nagrade Medal for Inventors koju dodeljuje Svetska organizacija za inovacije WIPO je naš sugrađanin i profesor Građevinskog fakulteta u Subotici, dr Milan Kekanović.
Nagrada za pronalazak subotičkog profesora Kekanovića

Profesor Kekanović je pobedio u kategoriji pronalazača za patent, a nagradu je primio na svečanoj akademiji SANU održanoj u beogradu 16. novembra. Reč je o pronalasku koji je na tržištu poznat pod nazivom „Stirofert“ i namenjen je industrijskoj gradnji, a služi  podizanju energetske efikasnosti.

Pronalazak profesora Kekanovića koristi se za izradu međuspratnih betonskih konstrukcija koji ostvaruje veću nosivost sa poboljšanom termoizolacijom.

„Stirofert“ je već našao svoju primenu na tržištu i to u Sremskoj Mitrovici gde su izrađene dve stambene zgrade sa ovom tehnologijom gde su se pokazali značajni rezultati u uštedi energije kako zimi, tako i leti.

Profesor dr Milan Kekanović je inovator u oblasti građevinskih materijala i ima oko 20 prijavljenih pronalazaka, 8 priznatih patenata kao i 6 novih proizvoda koji se primenjuju na tržištu.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 7
Pregleda: 6057
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.