Komentara: 26
Pregleda: 14128

Mogućnost isključenja sa Toplane?

25.11.2012. u 21:34h
Izvor: SuMedija
Odbijajući zahteve onih koji više ne mogu da plaćaju grejanje da budu isključeni, "Toplana" se poziva na „tehničke uslove" i traži saglasnost većine stanara u zgradi. Ima li Javno komunalno preduzeće pravo da svoje korisnike da tera u još veća dugovanja koja ne mogu da izmire?
Mogućnost isključenja sa Toplane?

Oni koji nisu platili račun za grejanje, nekada su strahovali da će im „Toplana" zbog dugovanja uskratiti isporuku toplotne energije tako što će im preseći dovod i plombirati cevi. Sada je situacija obrnuta: stanari, njih oko 120 uoči ove grejne sezone, obratili su se Javnom komunalnom preduzeću i izjavili da više nisu u stanju da izmiruju račune za grejanje, zahtevajući da budu isključeni sa sistema! Korisnici usluga „Toplane" koji ne žive u individualnim kućama, gde je postupak za skidanje sa toplotne mreže jednostavan, susreli su se sa uslovima koji su pred njih postavljeni - pre svega tehničkim, a zatim i zahtevom da se o njihovom isključenja izjasni Skupština stanara sa nadpolovičnim brojem glasova!

- Svake godine se pojavi određeni broj zahteva, pogotovo jer ima potrošača koji kalkulišu da bi jeftinije prošli sa grejanjem na struju, ali ima i dosta onih koji objektivno ne mogu da izmire svoje obaveze. Sa naše strane, koliko smo u mogućnosti, izlazimo takvima u susret odobravajući im odloženo plaćanje, a kada su u pitanju isključenja, u kolektivnim stambenim zgradama grejna inastalacija je izvedena i dimenzionisana da se greje kao jedinstveni sistem i gledamo da ga ne ugrozimo - kaže direktor „Subotičke toplane" inženjer Pero Rikić.

To praktično znači da ukoliko kroz stambenu jedinicu prolaze usponske vertikale, (a u gotovo svim zgradama je tako), i one odaju toplotu stanu, onda ne postoje tehničke mogućnosti za isključenje pojedinačnog stana iz dva razloga: stan nikada nije potpuno neugrejan, jer ga greju stanovi oko njega kao i vertikale koje prolaze, što ide na teret ostalih stanara - stav je koji je motivisao i Upravni odbor „Toplane" da 27. septembra 2011. godine donese Odluku o utvrđivanju uslova za privremeno isključenje kupaca sa sistema daljinske isporuke toplotne energije. Tačno je, tvrde u „Toplani", da se isključenjem jednog potrošača smanjuje količina energije koju troši zgrada, ali je potrebna veća količina toplote da se zgrada održava na istoj temperaturi kao i ranije, jer se isključeni stan nije fizički izmestio iz zgrade.

Prividno manja potrošnja

-Većina gradova u Srbiji još uvek ima naplatu grejanja po kvadratnom metru, kao što je Subotica ranije imala, i kod njih kada se neko isključi sa sistema onda samo toplana faktički gubi prihod. Međutim, s obzirom da mi imamo merenje u zgradama na nivou podstanice, a kroz isključene stanove i dalje prolaze vertikale, dešava se da se uopšte ne smanji potrošnja na nivou zgrade ali se umanji ukupna kvadratura na koju se potrošena toplotna energija deli, tako da u tom smislu ispadamo nekorektni prema onima koji se greju - objašnjava Pero Rikić.

Doda li se ovome da i ostale troškove, kao što je grejanje zajedničkih prostorija, preostali korisnici grejanja dele među sobom, jasno je koliko Skupštine stanara u startu mogu da budu voljne da svom komšiji odobre da se isključi sa grejanja!

- Ako imamo deset hiljada korisnika na sistemu, a hoće da se isključi stotinu, ne smemo dozvoliti da bilo kakvom promenom u objektu dovedemo u pitanje one koji žele i dalje da se greju . Ne možemo da zanemarimo preostalih 9900 i cilj nam je da se bavimo njima, da im omogućimo da koriste toplotnu energiju što racionalnije i uz najniže troškove, da stvorimo uslove da grejna sezona protiče bez većih problema. Naravno, dešavaju se situacije kada neko i opravdano mora da se isključi, zato procenjujemo te razloge i kod donošenja odluke vodimo računa da ne utičemo na ukupno funkcionisanje sistema u zgradi - kaže direktor „Toplane" Pero Rikić.

Ali, važeća Odluka o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom iz 2008. godine o pravima potrošača da napuste sistem, pa čak i obavezi „Toplane" da isključi dužnike, govori drugačije!

Mogućnost isključenja sa Toplane?


Potrebno izmeniti Odluku

Jedan broj građana, kojima je „Subotička toplana"odbila zahtev za isključenjem, obratili su se gradskom ombudsmanu, pa je njih desetak i uspelo da bude skinuto sa toplovodne mreže.

- Isključenje sa centralnog grejanja regulisano je u članovima 21 i 23 ove Odluke. Kupac, odnosno građanin, može otkazati ugovor o kupovini toplotne energije sa otkaznim rokom od 30 dana i to pre početka grejne sezone, a najkasnije do 15. septembra. Drugih odredbi i uslova u Odluci koju je donela Skupština grada o tome nema! - kaže Zlatko Marosiuk, zaštitnik prava građana.

Stavovi kancelarije ombudsmana i Javnog komunalnog preduzeća „Subotička toplana" se razlikuju, pogotovo što je propisano da je ne samo mogućnost građana da odjave grejanje, nego i obaveza „Toplane" da dužnike isključe!

- Ukoliko kupac ne plaća uredno račune za isporučenu toplotnu energiju, a sam ne želi da otkaže preuzimanje toplotne energije, Toplana će o svom trošku izvršiti isključenje takvog kupca iz sistema daljinskog snabdevanja toplotnom energijom - citira Marosiuk član 23 Odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom.

- Oni su na svom Upravnom odboru propisali uslove za isključenje, što smatram da je doneo nenadležni organ, jer su ti uslovi već propisani Odlukom skupštine grada. Nigde u opisu nadležnosti i poslova kojima se bavi Upravni odbor ne stoji da može ovako nešto da propisuje- kaže Zlatko Marosiuk.

Obmudsman je već obavio razgovore sa predstavnicima rukovodstva „Toplane" i pokrenuo inicijativu da Skupština grada, koja je jedina merodavna da propisuje uslove isključenja, pristupi izmeni Odluke i nađe način da se isključenje sa toplovodne mreže uredi na najbolji mogući način.

- Svesni smo da je ova Odluka o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom doneta u neko drugo vreme kada je isporuka toplotne energije od strane Toplane bila najekonomičnija i najurednija, nije bilo ove teške ekonomske situacije, a većina građana koji su imali centralno grejanje u svojim stanovima smatrali su da je to blagodet. Ali, promenili su se i uslovi života i ekonomski uslovi i građani su u teškoj situaciji pa mislim da grad treba da im pomogne i da egzaktno odredi načine i uslove pod kojima neko može da se isključi sa sistema snabdevanja toplotnom energijom - zaključuje Zlatko Marosiuk.

Problem i u Beogradu

- O ovoj temi često se raspravlja i na nivou Udruženja toplana Srbije, tako da zahtevi pojedinih građana da budu isključeni sa sistema nisu samo problem Subotice, odnosno „Subotičke toplane" - kaže Pero Rikić. Prema pisanju u „Politikinom" dodatku „Potrošač" od 4. oktobra ove godine, u Beogradskim elektranama kažu da korisnici koji žele da budu isključeni treba da podnesu zahtev za isklkjučenje Organizacionoj celini marketing i prodaja, a nakon procene stručne službe da postoje tehničke mogućnosti za isključenje, a da se pri tom ne ugrožava snabdevanje ostalih korisnika, ekipe preduzeća izlaze na teren i podnosioca isključuju.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 26
Pregleda: 14128
Povezane teme

subotička toplana

toplana subotica

grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.