Komentara: 24
Pregleda: 11998

Mlekara Subotica: Mleko je bezbedno, problem je u pravilniku

22.02.2013. u 01:02h
Izvor: Blic
U Mlekari Subotica tvrde da je njihovo mleko bezbedno i ocenjuju da je ceo slučaj oko kontaminacije mleka aflatoksinom posledica neusklađenosti strogih pravilnika sa realnošću na farmama.
Mlekara Subotica: Mleko je bezbedno, problem je u pravilniku

Direktor sirovinskog sektora subotičke mlekare Goran Stoparić izjavio je danas da je njihovo mleko i većine ostalih mlekara bezbedno, te da ga i on daje svojoj deci.

Stoparić je rekao da je Mlekara Subotica, jedna od šest proizvođača mleka za koje se sumnja da sadrže povišeni nivo aflatoksina M1, postupila po nalogu Veterinarske inspekcije i uzela uzorke iz tankova na farmama sa kojih se donosi sirovo mleko.

- Trenutno nemamo konkretne rezultate za pojedinačne farme. Međutim, na osnovu do sada povučenih proizvoda sa tržišta, a na bazi standarda koje primenjujemo u proizvodnji, u smislu njene sledljivosti, jedan deo farmi je detektovan i Veterinarska inspekcija u ovom momentu na tim farmama uzima uzorke stočne hrane - rekao je Stoparić.

Nakon što se dodatnim analizama utvrdi da su u tom mleku zaista povećane koncentracije aflatoksina, pretpostavlja se da će u tom slučaju to mleko biti uništeno, objasnio je on.

Što se tiče pravilnika, kojim je uređena maksimalna koncentracija aflatoksina, Stoparić je rekao da je on “preko noći” pooštren 10 puta i to je zapravo glavni uzrok celog problema koji je sada nastao.

Prilikom usklađivanja našeg zakonodavstva sa regulativom EU, nije sagledavano stanje na terenu, niti se o ranijim maksimalnim koncentracijama aflatoksina (bile 10 puta veće) struka izjasnila kako bi dala svoju analizu da li su te koncentracije problematične za zdravlje ili ne, rekao je on.

Mlekara Subotica: Mleko je bezbedno, problem je u pravilniku

- Slična situacija bila je i 2002. godine kada je takođe 'preko noći' usvojen novi pravilnik, prema kome 90 procenata mleka u zemlji nije zadovoljavao nove kriterijume. Da je tada neko počeo striktno da ga primenjuje, mi bismo imali veštačku nestašicu mleka - objasnio je Stoparić.

- Sada je zahvaljujući obračunu između pokrajinskog sekretara i republičkog ministra poljoprivrede aktuelan aflatoksin. Međutim, mnogobrojni higijenski parametri, sadržani pravilnikom, određuju kvalitet mleka, a tim pravilnikom se niko ne bavi - kazao je Stoparić.

Aflatoksin, kao produkt plesni u stočnoj hrani, nije prisutan samo u mleku, jer preko stočne hrane dospeva i u druge životinje i na osnovu toga se postavlja pitanje da li se neko bavio analizama mesa i mesnih prerađevina, ukazao je on.

- Trebalo je napraviti jedno opsežnije istraživanje i analizu i onda bih ja kao građanin mogao da zaključim da se ovde radi o zabrinutosti za zdravlje stanovništva. Međutim, ovo meni više liči na obračun sa mlekarskom industrijom - zaključio je Stoparić.

Ministri Slavica Đukić Dejanović i Goran Knežević uveravaju da je mleko bezbedno, dok Ješić navodi da nove analize pokazuju da je nivo alfatoksina još veći, prenosi B92.

Mleko koje se nalazi u prodavnicama ispravno je i bezbedno za upotrebu, izjavio je ministar poljoprivrede Goran Knežević i poručio da lično garantuje da mleko iz prodavnica može da se pije.



Mlekara Subotica: Mleko je bezbedno, problem je u pravilniku
U novom broju Subotičkih novina pročitajte:

... Ogorčeni proizvođači mleka kažu da je trebalo sačekati i druge analize, jer će afera aflatoksin pogubno delovati na male proizvođače mleka, čak i ako naknadne analize pokažu da je nivo aflatoksina u granicama normale - tvrdi Josip Mačković, mlekar iz Ljutova.




Izvor: Blic
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 24
Pregleda: 11998

Povezana vest

Povezane teme

mlekara subotica

subotičko mleko

mleko

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.