Komentara: 16
Pregleda: 12440

Milisav Bojić, nekadašnji trener kadeta Spartaka, vodi omladince u Kini

20.06.2016. u 15:26h
Izvor: Subotica.com
Fudbalski trener Milisav Mija Bojić iz Subotice, koji je do nedavno vodio kadete u FK "Spartak" pre dva meseca preselio se u daleku Kinu. Posle probnog rada "Mija" je dobio produžetak radne dozvole i nastavlja da vodi Omladinsku školu u jednom gradu kraj Pekinga.
Milisav Bojić, nekadašnji trener kadeta Spartaka, vodi omladince u Kini

Zahvaljujući jednom fudbalskom menadžeru iz Španije nekadašnji fudbaler jugoslovenskih klubova Čelika i Sutjeske iz Nikšića, Borca iz Banjaluke, subotičkog Spartaka, ali i internacionalcu koji je nastupao za prvoligaše iz Segeda i Budimpešte u Mađarskoj, a koji je profesionalno igrao fudbal i u Švedskoj i Norveškoj, dobio je priliku da u dalekoj prijateljskoj Kini radi kao šef Omladinske škole u jednom gradu kraj Pekinga.

Milisav je prva dva meseca radio probno, sada se vratio u Srbiju, da bi pre nekoliko dana dobio u Ambasadi Kine u Beogradu novu boravišnu i radnu dozvolu da može ponovo u Kini. Pun  utisak o Kini Milisav Bojić danas priča u Subotici:

- "Nisam mogao poverovati da me zove menadžer iz  Španije i nudi mi da idem raditi u Kinu, ali posle se javio jedan naš čovek i sve je lako dogovoreno. Vlasnik moje nove fudbalske škole je jedan mladi kineski privrednik, ima firme u Španiji, Portugalu i Kini, a iza njega stoje još neki kineski fudbalski i sportski radnici." - započeo je svoju priču Milisav Bojić

Subotičanin je oduševljen kako je Kina organizovana, koliko se fudbal u toj dalekoj zemlji rapidno razvija i koliko talentovane dece ima.

- "Lepo su me dočekali kada sam sletio u Pekingu i odmah sam video da je to jedna velika, ozbiljna i odgovorna zemlja. Dece u fudbalskoj školi ima zaista puno, a cilj nam je taj broj povećati. Naravno, moram reći da su deca talentovana i vidim da će Kina već uskoro postati važan igrač u svetu kada je reč o fudbalu. Grade se stadioni, ulaže veliki novac, a tamo su i naši odlični stručnjaci Dragan Okuka i "Piksi" Stojković." - dodaj Bojić

Najveći problem kako kaže imao je sa hranom jer je vrlo specifična. Sa druge Bojić je fasciniran sportskom infrastrukturom i načinom na koji se Kinezi zbližavaju sa fudbalom.

- "Moram reći da sam se tamo teško navikao na hranu jer odudara od našeg standarnog ukusa, ima tu puno meni nepoznatih mirođija. Kina zaista puno ulaže u fudbal, grad u kojem boravim i radim je nedavno dobio novi stadion sa tribinama za 60.000 gledalaca. Ovde su stigli strani fudbaleri i treneri, sve govori da će ta fudbalska groznica da potraje i da će Kina izrasti u svetskog fudbalskog velikana." - zaključio je stručnjak iz Subotice

Kinezi zaista obožavaju "Valtera", mnogo ih je rastužila, kao i nas u Srbiji, vest o njegovoj smrti.

- "Srbija je ovde popularna zbog političkih odnosa sa Kinom, a najveću reklamu našoj zemlji dao je lik u filmu „Valter brani Sarajevo“. Svi u Kini su bili jako tužni kada su čuli da je umro njihov i naš veliki ljubimac– glumac Bata Živojinović. Mnogo su puta gledali filmove gde je igrao popularni  Bata." - kaže Bojić

Subotički trener požalio se da je Kina jako skupa zemnja, a kako kaže mislio je da je Srbija jako skupa za život, ali u Kini se uverio da je živeo u zabludi.

Na pitanje kako vidi danas fudbalsku scenu u Subotici, Srbiji i šta misli o novom rukovodstvu reprezentacije i FSS Bojić je rekao da je podržava promene u vrhu saveza i novog selektora, ali isto tako izrazio je zabrinutost za njegove "golubove"...

- "Drago mi je što je došlo do promene selektora i što je kormilo u rukama starog iskusnog trenera Muslina. On će nas sigurno odvesti na Svetski šampionat u Rusiju, a pozdaravljam  i sve promene u Fudbalskom savezu Srbije. Mislim da je dobro što je naš novi predsednik Kokeza uz sebe zadražao i dosadašnjeg predsednika Karadžića. Udruženi, svi skupa treba da grade novi imidž fudbalske reprezentacije Srbije i siguran sam da će u tome uspeti!" - pozitivan je "Mija".

Sa druge strane Bojić je zabrinut sam za njegove „plave golubove“.

- "Zbog reflektora se neće moći igrati u Subotici, što će sigurno iskoristiti protivnici Spartaka. Voleo bih da se to reši, jer je ruski trener na putu da potpuno promeni sliku našeg omiljenog kluba. Vidim da je predsednik Dragan Simović u pokušaju da sve to stavi na svoje mesto, a ja sve to pratim putem interneta u Kini i mnogo sam tužan kada vidim da mom dosadašnjem klubu ne ide kako su treneri zacrtali. Nadam se da će sve biti u redu u budućnosti." - zaključio je nekadašnji trener kadeta Spartaka.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 12440
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.