Komentara: 3
Pregleda: 7962

Matične knjige dobijaju elektronsku formu

01.09.2016. u 00:45h
Izvor: TV Subotica
Zakonska obaveza svih lokalnih samouprava u Srbiji je da postojeće matične knjige prevedu u elektronski oblik, do 27. decembra 2016. godine. Proverili smo u kojoj je fazi ovaj postupak u subotičkoj Gradskoj upravi.
Matične knjige dobijaju elektronsku formu

Po Zakonu o matičnim knjigama neophodno je prepisati matične knjige u elektronski oblik do kraja godine, kako bi se sve vrste matičnih knjiga (rođenih, umrlih i venčanih) grupisale u jednom Centralnom sistemu podataka. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave je ovakav zahtev pokrenulo još 2009. godine, kada je opštinama i gradovima dalo rok od 5 godina da obave ovaj posao, međutim, usled nedostatka tehničkih i ljudskih resursa, rok nije ispoštovan, te je odlučeno da se on produži do kraja tekuće godine.

"Iz Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, su nam u julu ponovo pokrenuli postupak, kao jedan način podsetnika da se ovaj rok najverovatnije neće produžavati. Uveli su nam kontrolu mesečne dinamike unosa matičnih knjiga, koja se odnosi na sve vrste matičnih knjiga, a koji su u Subotici procentualno već sto posto uneti“, kaže Žužana Odri Kakonji, rukovodilac Odseka za lična stanja građana.„

Prednost Centralnog sistema podataka ogleda se u tome što su ljudi u mogućnosti da u matičnim područjima prikupe podatke, koji se redovno ažuriraju od strane opštinske ili gradske uprave.Gradska matična služba će nastaviti kontinuirano da unosi podatke u Centralni sistem, međutim, kako bi građani na jednostavniji način mogli da dođu do potrebnih dokumenata iz matičnih knjiga, moraju se kompletno usaglasiti svi centralni sistemi u Srbiji, a kako bi svu dokumentaciju dobili na jednom mestu potrebno je da se u njega uvede i knjiga državljana (izvoda o državljanstvu), što bi moglo da se realizuje u narednom periodu.

Praćenjem mesečne dinamike prevođenja matičnih knjiga u elektronski oblik, do sada su prebačeni podaci sugrađana iz matične knjige rođenih do 1919. godine,  iz knjige umrlih do 1920. godine, dok su obrađeni i podaci iz matične knjige venčanih do 1922. godine.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 7962
Povezane teme

izvod iz matične knjige

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.