Komentara: 28
Pregleda: 5308

Komarci pred novim prebrojavanjem, Subotičani se nadaju avio tretiranju

29.07.2014. u 15:14h
Izvor: Subotica.com
Iako su svi veći gradovi u Vojvodini, poput Novog Sada, Zrenjanina ili Sombora, obavili avio-tretman protiv komaraca, koji čak i nije dao adekvatne rezultate jer je Vojvodina ove godine, zbog blage zime, preplavljena ovim insektima, pa preparati koji se koriste kod nas ne mogu da se izbore sa njihovim enormnim brojem, u Subotici izgleda da "komaraca nema u dovoljnom broju" da bi se podizali avioni radi njihovog prskanja.
Komarci pred novim prebrojavanjem, Subotičani se nadaju avio tretiranju

Tretiranje komaraca iz vazduha koje je trebalo da bude obavljeno od 20. juna do 5. jula je izostalo, jer je na osnovu izveštaja o brojnosti komaraca od pre oko mesec dana, taj broj bio nedovoljan za avio tretiranje ovih insekata, izjavio je tada za Radio Suboticu izvršilac za ekonomske i komunalne poslove u gradskoj Službi za komunalne poslove i saobraćaj Goran Išpanović.

Da li svi mi, u Subotici i okolini, koji tvrdimo da nas komarci svakodnevno ujedaju (pa čak i kroz odevne predmete, jer na nepokrivenim delovima tela više nema mesta) možemo da na bilo koji način utičemo da se proces tretiranja komaraca obavi što pre? Da pokušamo šaljivo da odgovorimo: možemo, ako zamolimo komarce da se u što većem broju nađu u klopkama koje treba da budu postavljene za vikend.

Kako je našoj redakciji u toku današnjeg dana rečeno iz preduzeća "Ciklonizacija", koja je zadužena za avio-tretiranje komaraca, plan je da se u predstojeći petak i subotu postave klopke na osnovu kojih bi se (ponovo) prebrojali komarci. Na desetak lokacija u gradu će biti postavljene klopke za komarce i mogući avio tretman upravo zavisi od broja komaraca koji se nađu u klopkama. Referentne vrednosti koje su potrebne da bi se obavio avio tretman propisala je Svetska zdravstvena organizacija, a ona za kućne komarce iznosi od 70 do 80 jedinki, a za rečne komarce 20 jedinki po klopci.

Komarci pred novim prebrojavanjem, Subotičani se nadaju avio tretiranju

Kako funkcioniše klopka za komarce? U klopku se stavlja suvi led, koji topljenjem ispušta ugljen-dioksid koji imitira ljudski izdah, a to privlači komarce.  Namamljeni komarci upadaju u mrežicu i ne mogu da pobegnu. 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 28
Pregleda: 5308

Povezana vest

Povezane teme

komarci Subotica

zaprašivanje komaraca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.