Komentara: 1
Pregleda: 3717

Kako plasirati tečni sapun na tržište?

22.03.2016. u 08:42h
Izvor: TV Subotica
Kako plasirati tečni sapun na tržište?

U okviru projekta „Škola veština i znanja“, koji finansira Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, u Hemijsko-tehnološkoj školi održano je takmičenje čiji cilj je razvijanje preduzetničkih sposobnosti, komunikacije i javnog nastupa.

Prezentovati tečni sapun za ruke i plasirati ga što bolje na tržište. Ovo je zadatak koji su učenici Hemijsko – tehnološke škole imali na takmičenju za koje se ukupno 12 timova sa po četiri člana pripremalo sa svojim profesorima. Tokom teorijske i praktične nastave učenici su otvorili svoje virtuelne firme, sami izradili sapun i dizajnirali ambalažu. Nevena Mačković jedna je od takmičarki,  a njen tim je sa firmom „Dajmonds Subotica“ pokušao da što bolje predstavi i proda jedinstveni sapun sa mirisom manga.

„Mi smo npravili sapun koji se zove Mango, narandžaste je boje i ima miris manga. Veoma je lepa ambalaža. Daje sjaj i mekoću ruku  i ima veoma lep i karakterističan miris“ objašnjava Nevena, učenica četvrtog razreda.

Ideja o takmičenju koje ima za cilj razvijanje preduzetničkih veština kod učenika potekla je od samih nastavnika, kaže direktor škole, Nikola Matković.

„Našim đacima nudimo značajnu količinu znanja i veština, smatramo i da je preduzetnički način razmišljanja danas mladom čoveku neophodan. Na taj način naši đaci po završetku ove škole umnogome ojačavaju svoju perspektivu“ naglašava direktor.

Veoma važne veštine, a  koje učenici ne poseduju, jeste na koji način ne samo napraviti nego i predstaviti svoj proizvod i kako ga plasirati na tržište, napominje profesorica preduzetništva, Jadranka Vojnić Purčar.

„Cilj ovih radionica jeste bio da krenu od ideje. Oni su u ovom slučaju imali polaznu ideju – svi su pravili tečni sapun za ruke, a trebali su da na neki način predstave zašto je njihov sapun bolji od drugih. Da li je to ambalaža, boja proizvoda, miris, a samim tim jako je važan i javni nastup, odnosno kako će ga prezentovati članovima žirija i izdvoijiti u odnosu na ostale“.

Učenici su tokom priprema za takmičenje savladali razne veštine, koje pre svega imaju za cilj razvoj preduzetničkog duha, kao što su timski rad, preuzimanje inicijative, ali i javni nastup i komunikaciju. Sve ove veštine koristiće učenicima nakon završetka školovanja da se snađu na tržištu rada, ali i da se samozaposle, objašnjavaju profesori.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 8 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 3717
Povezane teme

hemijsko tehnološka škola

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.