Komentara: 10
Pregleda: 14172

Izlet koji je svima izmamio osmehe

14.05.2016. u 16:28h
Izvor: Subotica.com
Svi niži razredi OŠ "Miloš Crnjanski" iz Subotice proveli su jedan divan dan u šumama Subotičke peščare. Igra, pesma i drugarstvo bili su osnovni moto ove zabavno-edukativne akcije u kojoj su svi uživali.
Izlet koji je svima izmamio osmehe

Kroz saradnju Osnovne škole "Miloš Crnjanski" i Planinarskog kluba "Spartak" organizovana je i realizovana jedna lepa akcija boravka nižih razreda ove škole koji su proveli lep i zabavom ispunjen dan u Hajdukovačkoj šumi, Subotičkoj pešćari. Na kraću ekskurziju u okolini Subotice krenulo je ukupno 175 osoba, od čega je 158 bilo učenika, kako je već rečeno nižih razreda OŠ "Miloš Crnjanski".

Pred polazak usledilo je grupno fotografisanje, a do krajnjeg cilja i do zaključivanja lepo provedenog proletnjeg dana napravljeno je mnogo foto-uspomena koje će ovim klincima sigurno biti podsetnik na lepo proevden dan u prirodi. Šetnja je bila duga 6 kilometara.

Izlet koji je svima izmamio osmehe

Autobusi su "šetače" prevezli do oboda Radanovačke šume odakle je krenula zabava, uz neskrivene osmehe i uzbuđenje najmlađih. Po rečima Vitomira Markovića, jednog od organizatora ove ekskurzije, po dolasku, vodič Milenko je bio na čelu kolone i usklađivao tempo šetnje u skladu sa raspoloženjem družine, a ono je po rečima nešto starijih bilo baš na nivou.

Prvi predah pravi se u Hajdukovačkoj šumi, oglasila se pauza za obrok, vreme je da se pojedu sendviči koje su vredni roditelji pripremili, a koje su deca u slas pojela. Očigledno je da šetnja kroz šumu i svež vazduh utiču na apetit.

Izlet koji je svima izmamio osmehe

Izlet koji je svima izmamio osmehe

Pauza je bila na lepom otvorenom prostoru u srcu šume i bila je to prilika da oni koji malo brže jedu, ili su možda preskočili pauzu za obrok, da se malo poigraju u lepom ambijentu. Pesme i igre bilo je na svakom koraku, baš onako kako to priliči društvu zbog kojeg je sve ovo i organizovano.

Posle kraćeg predaha valjalo se krenuti dalje, ali prvo treba posložiti svu decu koja su bila zadovoljna i tamo gde su sada i onim što su tada radili, međutim stariji su imali drugačiji plan i kolona je morala da krene dalje.

Kako se put nastavljao iz uzanih staza izašlo se na nešto širi prostor, a to je bio i neka vrsta poziva da se pojača vriska i graja, deca postaju sve življa, pesma ne staje i atmosfera je sve bolja. Konačno su se svi razbudili i uživaju u lepom danu.

Svojim pričama i anegdotama decu je zabavljao Iso Planić, direktor Politehničke škole iz Subotice, ujedno i predsednik Planinarskog saveza Vojvodine. Planić je sa svojim dugogodišnjim iskustvom u planinarenju i akcijama ovakvog tipa imao šta da da ispriča deci koja su ga sa velikom pažnjom pratila i aktivno komentarisala i propitkivala.

Izlet koji je svima izmamio osmehe

Izlet koji je svima izmamio osmehe

Tu su bili i radnici iz JP "Palić Ludaš" koji su takođe imali poneku zanimljivu priču da podele sa mališanima. Vežbalo se i postavljanje šatora, a onda su se stariji odlučili poigrati i dozvolili mlađima da napune taj šator, koji u proseku može da primi dve do tri odrasle osobe, ali to nije smetalo da se pokuša na kratko "potrpati" malo više dece, pa ih je tako u jednom momentu bilo čak četrnaest... to je bila spontana igra u kojoj su uživali svi.

Izlet koji je svima izmamio osmehe

Pored zabave i upoznavanja sa prirodom deca su učila kako se se orjentišu u prirodi i kako da prate oznake kako se ne bi izgubili. Ove veštine verovatno će im poslužiti u životu.

Deca su se penjala i na Čarobnjakovu kulu, a to je bio poseban doživljaj. Usledila je nova pauza, ovaj put za konkretniji ručak, za opasno dobar pasulj - novi obrok koji su deca u slast pojeli.

Izlet koji je svima izmamio osmehe

Izlet koji je svima izmamio osmehe

Posle ručka na širokoj livadi i punih stomaka, zabava je mogla da se nastavi, a materijala je bilo dosta. Ipak, po planu akcije moralo se i vratiti kući, ustvari prvo do autobusa, pa onda do škole pa zatim svako svojoj kući. Usledilo je pakovanje, nova pešačka ruta, ovaj put znatno kraća, koračanje u kolonama i dolazak do autobusa.

Kako je to sve izgledalo pogledajte u video prilogu "Mališani u Subotičkoj peščari".

Po rečima Jasmine Mandić, jedne od učiteljica koja je bila u organizaciji i provela dan sa ovom dečicom, lepo druženje bilo je na veliko zadovoljstvo kako dece tako i njihovih roditelja i plan je da se ovakve akcije i dalje organizuju, naravno uz pomoć drugara-planinara. Akciju je podržao i direktor ove OŠ Miloš Vukadin.

Pohvale idu za OŠ "Miloš Crnjanski" koja za svoje učenike tradicionalno organizuje razne zabavno-sportsko-edukativne aktivnosti kojima je cilj da se deca na pravi način druže, komuniciraju i maksimalno uživaju u svom detinjstvu, ali i za sve one koji na bilo koji način rade sa našom decom i trude se da im najbezbrižniji deo života ulepšaju i učine zanimljivijim.

Izlet koji je svima izmamio osmehe

Ukoliko i vaša škola ima nešto ovako zanimljivo - javite nam se, vrlo rado ćemo to podeliti sa našim posetiocima.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 14172
Povezane teme

iso planić

osnovna škola miloš crnjanski

planinarski klub spartak

subotička peščara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.