Komentara: 1
Pregleda: 6712

IT karavan posetio Suboticu

25.05.2016. u 19:10h
Izvor: Subotica.com
U okviru IT karavana, đacima Osnovne škole „Sonja Marinković“ održana je prezentacija o prednostima upotrebe informacionih tehnologija i bezbednom ponašanju na internetu. Predavanje je deo kampanje za razvoj informacionog društva, koji pod sloganom „Pametno i bezbedno!“, realizuje Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija.
IT karavan posetio Suboticu

- Suština IT karavana je edukacija i promocija savremenih tehnologija u obrazovanju, da se deci približe prednosti upotrebe ali i da se upozore na moguće neprijatnosti koje im se često dešavaju prilikom korišćenja društvenih mreža. Pre dve nedelje UNICEF je objavio izveštaj o digitalnom nasilju kojem su deca izložena usled korišćenja interneta. To istraživanje pokazuje da 90 odsto dece u Srbiji koristi internet, a čak 85 odsto putem svojih mobilnih telefona ima pristup internetu i društvenim mrežama. Obaveza je zato države i svih instituacija u sistemu da preduzmu edukativne mere-kaže državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, Tatjana Matić.

Deci su kroz praktične primere predstavljene opasnosti koje najčešće vrebaju prilikom korišćenja društvenih mreža. U ulozi predavača bili su nastavnici koji su ostvarili zapažen rezultat u korišćenju informacionih tehnologija u pripremi nastave.

- Pokazali smo im primere kako mogu lako da se uvuku u zamku koju im internet pruža. Dali smo im smernice kako da izbegavaju nepoznate osobe na internetu. Upozorili smo ih na činjenicu da je preko 30 odsto profila na društvenim mrežama pod lažnim imenom otvoreno te da kada nekoga prihvataju za prijatelja moraju biti sigurni da je to osoba koju lično poznaju-kaže jedan od predavača, nastavnik iz Apatina, Saša Šapanović.

Subotica je 12. grad u kojem je boravio IT karavan u saradnji sa Ministarstvom prosvete. Do kraja školske godine karavan će posetiti i đake u Šapcu, Loznici i Sremskoj Mitrovici.

 

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 10 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 6712
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.