Komentara: 1
Pregleda: 3196

Interkultura u Subotici: Belgijanka na razmeni učenika u našem gradu

05.05.2015. u 04:25h
Izvor: Subotica.com
„Ove školske godine živim u Subotici i učenica sam Muzičke škole. Pošto u mojoj školi postoje i srpska i mađarska odeljenja, osećam se kao da sam na razmeni u dve zemlje, u Srbiji i u Mađarskoj, jer se upoznajem, kako sa srpskom, tako i sa mađarskom kulturom, ljudima, a po malo i sa jezikom. Za proteklih devet meseci zaista sam zavolela ovaj grad, arhitekturu punu boja, Gradsku kuću i koncerte koji se u njoj održavaju, bajkovitu zimu, moju divnu porodicu koja čini sve da se osećam kao da ovde živim već godinama, moje prijatelje, moju Muzičku školu, opušten mentalitet ljudi...
Interkultura u Subotici: Belgijanka na razmeni učenika u našem gradu

Biti učenik na razmeni ponekad može da bude teško. Živiš u porodici sa kojom ne deliš iste uspomene, jezik, vrednosti, navike; ideš u školu u kojoj verovatno nikog ne znaš, u kojoj svi pričaju jezik (u mom slučaju dva jezika) koji ti ne razumeš. Međutim, definitivno je zabavno što svi žele da te upoznaju, da ti pomognu ako ti zatreba pomoć; zabavno je i što tek posle pet meseci nauče da pravilno izgovore tvoje ime; zabavno je i kad te nude sarmom koju je pravila njihova baka ili rakijom koju je pekao njihov deda. Još je bolje kad zapravo osetiš da postaješ deo društva tako što učiš jezik, prilagođavaš se kulturi i srpskom načinu života, družiš se sa svojim srpskim prijateljima.

Bila sam presrećna kad sam prvi put  na času razumela neku šalu. Neki ljudi, koje sam ovde upoznala, kako Srbi tako i Mađari i drugi učenici na razmeni, sada mi znače mnogo i ne mogu ni da zamislim kako ću se od njih oprostiti“ - tako nam priča Belgijanka Ester Durink (Esther Duerinck), devetnaestogodišnja učenica na razmeni u Srbiji, koja je u Suboticu došla preko međunarodne organizacije AFS i njenog ogranka Interkultura Srbija.

„Srbija nije velika zemlja“ – nastavlja Ester, „ali je interesantno što se njeni delovi veoma razlikuju jedni od drugih. Severni deo, Vojvodina, mirniji je i sporiji, a jug je glasniji, temperamentan, kao i centralni deo u kome je sve mnogo brže. Putujući kroz Srbiju osećam se kao da sam posetila više zemalja. Kada vidiš toliko mnogo novih mesta, isprobaš nove stvari i upoznaš toliko različitih ljudi, tada naučiš najvažniju lekciju o svetu, o ljudima, o sebi i zato je odlazak na razmenu najbolja odluka koju sam donela, iako će boleti da sve ovo ostavim iza sebe kad se program završi. Sigurno ću se vratiti, Belgija nije tako daleko. Moj savet ljudima koji razmišljaju o odlasku na razmenu je da ne oklevaju. Recite da, prihvatite sve mogućnosti koje vam se pružaju i dobićete najbolju godinu svog života."

Ester nije prvi strani učenik u našem gradu. Pre dve godine, subotičku gimnaziju pohađao je dečak iz Čilea Havijer Mendez Retamal.

Na adresu Interkulture, za novu godinu razmene 2015/16., do sad je pristiglo skoro 30 prijava učenika iz celog sveta za razmenu u Srbiji, što na tri meseca ili na školsku godinu,  a da bi se njihova želja i ostvarila, potrebno je da se nađu porodice koje bi ih prihvatile.

„Da biste bili domaćini nekom stranom učeniku, nije potrebno da imate veliku kuću, pet soba i tri kupatila, niti bazen, dobar auto ili luksuzni nameštaj, ili šnicle, "prasetinu" i "jagnjetinu" svakog dana na stolu. Ne morate da živite u Beogradu ili Novom Sadu, ili kom drugom velikom gradu, jer mislite da bi strancu bilo dosadno u manjem gradu, naročito na selu, i ne morate da razmišljate kako bi se on snašao u seoskom životu, gde bi u selu "izlazio" i kako bi odlazio u školu.

Da biste bili domaćini potrebno je da vaša porodica želi još jedno dete i iskustvo života sa strancem, da želite da sa njim podelite naše običaje, tradiciju i kulturu, da upoznate njegovu zemlju, probate poslastice iz zemlje iz koje dolazi i naučite i sebe i svoju decu različitostima; ali i da vaša deca steknu nove prijatelje, jer ko zna kad će ti stranci vama ili vašoj deci pomoći i uzvratiti gostoprimstvo u svojoj zemlji. Možete živeti i u malom stanu, na periferiji grada, ili u selu, i ne morate da menjate svoju svakodnevicu njegovim dolaskom, niti da brinete "ako je kriza i nema se para za ovo ili ono", oni od porodice ne očekuju da im se nešto kupuje, da ih vodite u restorane i na zimovanje, jer oni sa sobom nose svoj novac, svoj džeparac, ili im to redovno šalju njihovi roditelji. Dovoljno je da ih primite otvorenog srca i da se osećaju delom vaše porodice, a ne vašim gostom!“ – kaže nam Alisa Salopek, volonterka ove organizacije, i poručuje da svako ko želi da od kraja avgusta, kad pristiže nova grupa stranih učenika, bude porodica domaćin i da u svoj dom primi neku devojčicu ili dečaka srednjoškolce iz inostranstva, može da popuni „online“ prijavu na sajtu Interkulture Srbije: afs.org.rs.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 11 meseci
Komentara: 1
Pregleda: 3196
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.