Komentara: 12
Pregleda: 19850

Hordašenje na Makovoj sedmici

04.01.2017. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
Hordašenje na Makovoj sedmici

Udruženje „Anima“ spasilo je sedam pasa iz jedne kuće na Majšanskom putu. Vlasnica kuće u svom dvorištu već duže vreme skuplja životinje sa ulice i drži ih u stravičnim uslovima, bez hrane i vode, u gomili smeća, koje, takođe, manično skuplja.

“Hordašenje” je zapravo manifestacija psihijatrijskog poremećaja koji je poznat kao “Diogenov sindrom”. Radi se o sakupljanju životinja do broja koji ugrožava njihovu dobrobit, a često i život. Takvi ljudi ih sabijaju u velikom broju na malom prostoru, bez dovoljno hrane i vode, u prljavštini i bez dovoljno nege, bez veterinarskog nadzora i lečenja. Ovo je zapravo posebna vrsta zlostavljanja životinja.

Vlasnicu, inače mlađu žensku osobu, prijavile su komšije iz ulice, jer se iz njenog dvorišta širio nesnosan smrad.

- Komšije su je prijavile nadležnima, ali do sada niko ništa nije preduzeo, jer se radi o privatnom dvorištu. Pse drži u užasnim uslovima, većina ih je zatvorena u kući koja je mračna, puna smeća, mokraće i izmeta. Prizor u kući je bio stravičan. Kuća je puna smeća i izmeta, od smrada smo jedva disale. Sve je umazano mokraćom i fekalijama. Psi koji su bili unutar kuce nisu imali ni hranu ni vodu, ni sami ne znamo koliko je pasa tamo umrlo u najgorim mukama – kažu u Udruženju „Anima“. - Pokušavali smo da joj pomognemo nekoliko puta, i njoj i psima, ali je odbijala pomoć. Jedino što smo mogli je da spasimo životinje. Zbog ograničenih uslova izbavili smo dve kujice i pet štenaca, a u tom paklu je ostalo još 13 pasa, svi su mešanci i bez čipa. Štenci su udomljeni a kujice treba da prođu period socijalizacije. Čim se stvore uslovi, pokušaćemo da spasemo i ostale životinje.

Hordašenje na Makovoj sedmici

Hordašenje na Makovoj sedmici

To će, međutim, biti tek trenutno rešenje, jer je, po njihovim rečima, žena psihijatrijski bolesnik, boluje od hordašenja i nastaviće da dovodi životinje. Žena je jedno vreme i boravila na psihijatriji, ali je nedavno puštena.

- Ako institucije nešto ne preduzmu, ne oduzmu joj radnu sposobnost ili je ne smeste u neku ustanovu, mi džabe sve ovo radimo, jer će ona nastaviti po svom. Komšije su se već svima žalile, sa situacijom je upoznat i gradski ombudsman ali još ništa nije preduzeto – dodaju u „Animi“.

Hordašenje na Makovoj sedmici

Hordašenje na Makovoj sedmici

Na problem koji traje više godina ukazala nam je i jedna od komšinica koja se plaši i za bezbednost svoje porodice s obzirom da osim što u neposrednom okruženju ima takvo nehigijesko mesto u poslednje vreme se i komšinicina kuća urušava pa preti da se sruši na njihovu.

- Problem je u tome da smo mi još 2014. godine podneli prijavu protiv komšinice da mora očistiti dvorište i da udomi kerove, dobila sam rešenje, da ima 10 dana za sve to, ona od toga ništa nije uradila ,tako više puta sam zvala komunalnu, načelnicu inspekcije itd., ali ništa od toga. Navodno ništa joj nisu mogli uraditi jer je kuća njena i nema niko pravo da uđe. Pre dve nedelje smo uspeli da organizujemo da je prebace na psihijatriju, a posle toga će u hraniteljsku porodicu, međutim ni od toga ništa. U petak se vratila kući i dalje vuče smeće, psi joj prelaze kod nas, prave cirkus. - priča nam jedna od komšinica kod sporne kuće

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 19850
Povezane teme

zlostavljanje životinja

udruženje anima

udomljavanje životinja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.