Komentara: 1
Pregleda: 2940

EU sufinansira više od 60 IPA projekata

17.12.2012. u 18:51h
Izvor: RTV Yueco
Sedamnaest organizacija iz Subotice i njihovih partnera iz Mađarske zajednički će realizovati 16 projekata koje će sufinansirati Evropska unija kroz IPA predpristupni prekogranični program saradnje Mađarska – Srbija.
EU sufinansira više od 60 IPA projekata

U ovom raspisu odabrano je više od 60 izabranih projekata, u ukupnoj vrednosti donacije koja iznosi preko 16 miliona evra, s tim da će konačna lista biti poznata nakon procesa ugovaranja realizacije, jer se u praksi dešava da pojedini učesnici odustanu zbog nedostatka potrebnih 15 odsto sopstvenih sredstava.

Subotička lokalna samouprava sprovešće dva prekogranična projekta u vrednosti donacije od oko milion evra. Gradonačelnik Modest Dulić rekao je da se jedan projekat lokalne samouprave tiče realizacije graničnog prelaza između Bajmoka i Bačalmaša, čija je ukupna vrednost 1,7 miliona evra, od čega će Subotica dobiti nešto više od polovine sredstava. Drugi projekat se odnosi na obnovu objeketa secesije, gde će sa 170.000 evra biti finansirana rekonstrukcije severo-istočne fasade Sinagoge. Ukupno, u Subotici će 17 institucija, ustanova i nevladinih organizacija sa svojim partnerima iz Mađarske realizovati 17 projekata.

Prema rečima šefa informativne kancelarije za IPA program prekogranične saradnje Mađarska – Srbije u Subotici Relje Burzana, konkurs za prikupljanje ponude za finansiranje projekata u trećem raspisu prekogranične saradnje Mađarska – Srbija završen je još u maju ove godine. Od tada do početka novembra trajala je evaluacija prijavljena 262 projekata, dok je sada je u toku ugovaranje 61 izabrani projekat. Ukupna vrednost donacije za odabrane projekte iznosi 16,2 miliona evra.

Što se pomenutih donacija tiče, Evropska unija refundira 85 odsto prijavljenog budžeta projekta nakon njegove realizacije, odnosno nakon što se po predviđenom programu potroše sredstva.

Inače, od strane Kancelarije za evropske integracije Vlade Republike Srbije među 15 najuspešnijih projekata u okviru prvog i drugog poziva IPA saradnje Mađarska – Srbija, izabrani su projekti grada Subotice, Opšte bolnice, Zoološkog vrta Palić i Otvorenog univerziteta. U pomenuta dva poziva, trećina projekata i odobrenih sredstava bila je realizovana u Subotici u vrednosti koja se meri stotinama miliona dinara.

Izvor: RTV Yueco
EU sufinansira više od 60 IPA projekata EU sufinansira više od 60 IPA projekata EU sufinansira više od 60 IPA projekata EU sufinansira više od 60 IPA projekata EU sufinansira više od 60 IPA projekata EU sufinansira više od 60 IPA projekata EU sufinansira više od 60 IPA projekata EU sufinansira više od 60 IPA projekata
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2940
Povezane teme

IPA prekogranični program

IPA projekat

Modest Dulić

relja burzan

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.