Komentara: 2
Pregleda: 4582

Edukacija zdravstvenih radnika o odvikavanju od pušenja

25.05.2016. u 19:11h
Izvor: TV Subotica
Povodom predstojećeg Svetskog dana bez duvanskog dima, koji se obeležava  31. maja, Zavod za javno zdravlje uz podršku Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, organizovalo je edukaciju zdravstvenih radnika Severnobačkog okruga na temu „Aktuelni pristupi u prevenciji i odvikavanju od pušenja“.
Edukacija zdravstvenih radnika o odvikavanju od pušenja

Procenat zastupljenosti pušača u svetu je 20, dok je Srbija sa 35% pušačke populacije daleko iznad svetskog nivoa, kao i nivoa EU koji iznosi 26%. Zdravstveni radnici su ti koji bi trebalo da imaju vodeću ulogu u kontroli duvana i pružanju podrške pacijentima za odvikavanje od pušenja, međutim problem je u tome što su većina njih aktivni pušači.

Prim. mr sc med Nada Kosić Bibić, ZZJZ: „Prema poslednjim, zvaničnim istraživanjima o zastupljenosti pušenja među zdravstvenim radnicima iz 2009/10. godine, u kojima je bila uključena i Subotica, došli su do podataka da, lekari oko 30 procenata koriste duvan, a kada govorimo o medicinskim sestrama, administrativnom i tehničkom osoblju zdravstvenog sektora, tu su procenti preko 40. Ova saznanja predstavljaju veliki problem i profesionalnu barijeru za same zdravstvene radnike kako bi mogli ispunjavati svoje profesionalne obaveze. Upravo zbog toga i organizujemo edukativne seminare, kako bi smo ih osnažili, da svom poslu pristupaju profesionalno bez barijera i duvanskog dima.“

Izmene Zakona o zaštiti stanovništva od izloženosti duvanskom dimu i promene u socijalnim normama, ključni su faktori koji mogu uticati na život bez duvanskog dima.

dr Biljana Kilibarda, IZJZS „Dr Milan Jovanović Batut“: „Pušenje nije nešto što je normalno i ne treba normalizovati ovu pojavu, nego treba ići u potpuno drugom pravcu ka njenom iskorenju. Drugi veliki problem je izloženost duvanskom dimu. Oko 90 posto građana će se složiti da je pušenje štetno, ali primena u praksi nije na zadovoljavajućem nivou, jer u Srbiji imamo samo 13 posto domaćinstava u kojima se ne puši.“

Cilj današnjeg akreditovanog programa kontuinuirane edukacije zdravstvenih radnika, bio je edukacija i informisanje o negativnim zdravstvenim posledicama pušenja, metodama i veštinama u motivacionom intervjuu prilikom pružanja podrške pacijentima u odvikavanju od pušenja, kao i osvrtanje na mere kontrole duvana.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4582
Povezane teme

pušenje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.