Komentara: 6
Pregleda: 11861

Digitalizovani matični podaci u Subotici

13.01.2017. u 16:47h
Izvor: RTV
Matična služba u Subotici digitalizovala je skoro sto odsto matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, tako da se pravo na izvod iz tih knjiga može ostvariti u bilo kojoj matičnoj službi u Srbiji. To važi i za one Subotičane koji su rođeni u drugim mestima, tako da više neće morati da putuju po izvod ili da ih naručuju poštom. Pod uslovom da je njihov rodni grad takođe digitalizovao knjige. Ukoliko nije, može očekivati kazne.
Digitalizovani matični podaci u Subotici

Tokom ovog procesa u Subotici je digitalizovano preko pola miliona upisa u matične knjige rođenih, venčanih i umrlih, odnosno skoro sto odsto svih upisa.

"Sada su svi upisi, govorim o Subotici, u centralnoj bazi. Bilo gde na teritoriji Srbije mogu uzeti izvod iz knjige rođenih, venčanih, umrlih na domaćem obrascu", ističe šefica odseka za lična stanja građana u Gradskoj upravi Subotica Žužana Odri Kakonji.

Ukoliko u Subotici ili bilo kom drugom gradu gde živite ne možete da uzmete neki od izvoda iz navedenih knjiga, to znači da lokalna samouprava gde ste rođeni nije završila digitalizaciju u planiranom roku, što po najavama državnih zvaničnika može da im donese kazne.

Osim što više ne moraju da putuju kako bi dobili izvod iz matične knjige rođenih, digitalizacija matičnih knjiga donela je i mogućnost da državni organi umesto građana pribavljaju taj dokument, tako da više vreme ne moraju da troše u uslužnom centru.

"I dalje praksa da ljudi dolaze, jer imaju možda više sigurnosti ako sami podnesu zahtev, ako sami dobiju", dodaje ona.

Svi Subotičani ni u prošlosti nisu morali da različite izvode vade u uslužnom centru, zahvaljujući "Virtuelnom matičaru", pomoću kojeg su tražena dokumenta mogli dobiti post-ekspresom.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 11861
Povezane teme

izvod iz matične knjige

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.