Komentara: 2
Pregleda: 5290

Dani bunjevačke kulture "Bajmok 2016"

24.08.2016. u 17:53h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Bunjevačkog kulturnog centra Bajmok u petak će biti otvoreni 11. po redu Dani bunjevačke kulture "Bajmok 2016." Centralni program dvodnevne manifestacije, Etnofestival bunjevačkih nacionalnih jela, će biti održan u subotu.
Dani bunjevačke kulture "Bajmok 2016"

Kao i prethodnih godina, manifestacija će biti otvorena prikazivanjem filma posvećenog bunjevačkoj nacionalnoj manjini u prostorijama KPD „Jedinstvo“ u Bajmoku. Dokumentarni film o jednom od najstarijih naselja Subotice, o Keru, biće premijerno prikazan u petak sa početkom od 19 časova.

- Film nosi naziv „Kerčani o Keru“. Ker je naselje koje se u literaturi spominje još od 1193. godine. Samim tim što je starije od pisanih tragova Subotice, nam je interesantno da vidimo šta se dešavalo u istorijskom periodu u nekoliko vekova. Saznali smo da se u raznim seobama 1686. i 1687. godine najveći broj Bunjevaca doselio na ove prostore, zbog čega je prošireno naselje Ker gde su Bunjevci bili locirani. Sada je 330 god od Velike seobe i to je bio povod da napravimo priču o Keru i Kerčanima. U drugom delu večeri, biće prikazan film koji su uradila bajmočka deca tokom raspusta u okviru Dečje filmske radionice. Oni su radeći sa kamerom i montažom napravili film posvećen životnom pitanju pod nazivom „Voda život znači“ u kojem se bave zagađenjem vode i potrebom za poboljšanjem kvaliteta vode za piće. Takođe, iste večeri ćemo promovisati deseti broj Festivalskog biltena-najavljuje predsednik Organizacionog odbora Festivala, Branko Pokornić.

Dani bunjevačke kulture "Bajmok 2016"

Etnofestival bunjevačkih nacionalnih jela „Bajmok 2016“ će ove godine okupiti preko 35 učesnika iz zemlje i inostranstva, koji će prikazati kulinarske veštine u pripremi tradicionalnih specijaliteta. Festival će svečano biti otvoren u subotu u 10 časova, dok će proglašenje najuspešnijih takmičara biti u 13 časova.

- Prijavljene su vlaška nacionalna zajednica, mađarska, nemačka, rusinska i makedonska nacionalna zajednica, kao i Udruženje Drežničana iz Bajmoka. Kao goste ćemo imati dva bunjevačka udruženja iz Republike Mađarske, bunjevačka udruženja iz okolnih naselja i Novog Sada. Imaćemo i destak nezavisnih uduženja i decu iz OŠ „Vuk Karadžić“ iz Bajmoka, koji izučavaju bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture i decu iz Tavankuta. Glavno jelo će i ove godine biti tarana sa divenicom, koje će biti dostupno svima po ceni od 150 dinara. U večernjim časovima će biti organizovan program zabavnog karaktera - kaže članica Organizacionog odbora Festivala, Marija Cvetković

Festival su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, pokrajinski sekretarijati za kulturu i nacionalne zajednice, Grad Subotica kao i Nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 7 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 5290
Povezane teme

bunjevci

bunjevci bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.